Slovenija podržava dijalog Beograd-Priština

Slovenija podržava dijalog Beograd-Priština

Slovenački premijer Marjan Šarec danas je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine i da može da računa na podršku u vezi sa proširenjem EU, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

“Slovenija pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine, zato što je interes Slovenije da odnosi u regionu budu dobri“, rekao je Šarec, prenosi Beta.

Vučić i Šarec su u Beogradu razgovarali o odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama. “Кao zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan, Slovenija podržava evropske integracije Srbije”, navodi se u saopštenju.

Vučić je “zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji u procesu evrointegracija, a posebno na kontinuiranoj političkoj i tehničko-ekspertskoj pomoći u konkretnim pregovaračkim poglavljima”.

On je rekao da Srbija vidi Sloveniju kao veoma važnog partnera kako bilateralno, tako i u regionalnom i evropskom kontekstu.

“Za Srbiju je Slovenija veoma važna kao ekonomski partner sa kojim postoje stabilni ekonomski tokovi, povezanost tržišta i sve uspešnija investiciona saradnja“, rekao je Vučić.

Dvojica sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi veoma intenzivni, o čemu svedoče međusobne posete na visokom i najvišem nivou. Trgovinska razmena porasla je prošle godine za 14 odsto, a Slovenija je sa milijardu evra jedan od najvećih investitora u Srbiji.