Slovenija: Policija će biti opremljena elektrošokerima

Slovenija: Policija će biti opremljena elektrošokerima

Nekoliko slovenačkih medija izveštava da će od 1. jula policija u ovoj zemlji biti opremljena X2 elektrošokerima.

Pored 25 instruktora, 237 policajaca iz 20 policijskih jedinica obučeno je i za upotrebu 20 kompleta električnih uređaja Taser X2, koje policija sada poseduje.

List “Delo” objašnjava da će policajci koji budui naoružani električnim omamljujućim pištoljima takođe morati da nose kameru koja je aktivna u svakom trenutku. Biće zabeležena svaka upotreba električnih omamljujućih uređaja. Prema zakonu, njihova upotreba je opravdana samo ako na drugi način ne mogu kontrolisati otpor ili napad oružjem ili drugim opasnim predmetom koji ugrožava život policajca ili nekog drugog, ili u sprečavanju samopovređivanja ako postoji neposredna opasnost od ozbiljnog povrede ili ozbiljne posledice po osobu. Stroži uslovi za upotrebu postavljeni su u slučaju dece, vidno bolesnih i starijih osoba, invalida i trudnica.

Iako pravna osnova za upotrebu električnog omamljujućeg oružja za policijske službenike postoji već skoro tri godine, policajci do sada nisu koristili ovaj novi represivni uređaj, jer su prvo trebale da budu rešene sve sumnje i zabrinutosti oko toga, podseća list Mladina.

Prva Vlada premijera Janeza Janše pokušala je da uvede elektrošokere u opremu policije. U tu svrhu, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate 2006. godine odredio je dvogodišnji probni rok za upotrebu paralizatora. Ali, policajci nisu osećali potrebu da ih koriste, pa ih za to vreme nisu ni jednom upotrebili. Nakon decenije političkih pregovora o razumnosti i neophodnosti uvođenja dodatnog represivnog oruđa u policiju, vlada Mire Cerara legalizovala je elektrošokere, i to zbog navodne potrebe da se olakša zaštita granice zbog dolaska malo većeg broja izbeglica.

Građani se plaše da bi se ovo oružje moglo iskoristile kao represivni uređaj u slučaju antivladinih demonstracija, koje su sve češće u poslednjih nekoliko nedelja.