Slovenija: Policija nakon nereda u Ljubljani privela tri osobe

Slovenija: Policija nakon nereda u Ljubljani privela tri osobe

Slovenačka policija uhapsila je tri osobe koje su učestvovale u neredima u utorak zbog sumnje da su počinile prekršaj protiv javnog reda. Između ostalih, Zoran Stevanović, lider političke stranke Resni.ca i jedan od pokretača protesta protiv vladinih mera protiv Covida, priveden je uveče, oko 21 čas. Ranije je policija privela i repera Zlatka koji je pozivao na marš kroz Ljubljanu.

Policija takođe nastavlja prikupljanje informacija i bavi se nekoliko krivičnih dela. Između ostalog, demonstranti su oštetili vozila policijske službe.

Dve osobe su trebale lekarsku pomoć zbog udisanja gasa ili suzavca, a šest policajaca je lakše povređeno.

Jučerašnjem protestu, koji se nakon početnog okupljanja na Trgu Republike ponovo preselio na ljubljanske ulice, prisustvovalo je oko 3.000 ljudi, saopštila je policija. Učestvovalo je nekoliko policijskih jedinica, kao i specijalna jedinica, jedinica konjičke i vazdušne policije.

Protest ponovo nije prijavljen, a nakon manje od dva sata, uprkos upozorenjima, učesnici su napustili Trg Republike i izašli na ulice. Policija je stoga pozvala učesnike da se raziđu iz bezbednosnih razloga, ali okupljeni nisu poslušali pozive.

Prema izveštaju, izgrednici su nastavili sa ozbiljnim i masovnim kršenjem javnog reda, uključujući bacanje različitih predmeta na policajce i vozila. Pošto se demonstranti nisu razišli uprkos naređenjima, policija je upotrebila vodene topove i suzavac na Slovenskoj cesti. Kako je juče izvestila televizija N1, policija je u Ljubljani upotrebila suzavac u količini kao nikada do sada.

Demonstranti su se vratili na Trg Republike, zatim su marširali u pravcu Tržaške ceste i preko Tivolija prema Celovškoj cesti. “Bezbednost železničkog nadvožnjaka je takođe bila ugrožena, a saobraćaj je obustavljen iz bezbednosnihi razloga”, navodi se u policijskom izveštaju.

Oko 19.30 male grupe su se zadržale u centru, kršeći javni red, a na policajce su, između ostalog, bacani različiti predmeti. Prema policiji, nešto pre 21 sat, poslednji demonstranti su rasterani i uspostavljen je javni red.

Danas je Ljubljana domaćin samita EU – Zapadni Balkan, a policija je naredila ograničeno kretanje u nekim oblastima glavnog grada. Ali, ipak je moguće da demonstranti iskoriste prisustvo najviših evropskih zvaničnika da se ponovo okupe i izraze svoje nezadovoljstvo merama protiv Covida.

 

Izvor: N1