Slovenija: Policija koristila vodene topove da rastera demonstrante

Slovenija: Policija koristila vodene topove da rastera demonstrante

U središtu Ljubljane poslepodne su se sukobili policija i stotinjak demonstranata koji su protestovali zbog najnovijih mera protiv koronavirusa. Mediji javljaju da je policija bila prisiljena da upotrebi vodeni top, što se desilo prvi put u istoriji ove zemlje.

Prema pisanju portala, demonstranti su policajce naprije vređali, a onda se sve pretvorilo u fizički sukob. Na policajce su bacani razni predmeti, a policija je uzvratila vodenim topovima. Navodno je policija legitimisala jednog mladića koji ih je vređao “na srpskom jeziku” a zatim je neko udario policajca s leđa.

Sve je počelo na Trgu Republike, a kasnije su se demonstranti opet okupili kod Cankarjeva doma i još jednom policiju gađali bocama, bakljama i petardama. Neki od predmeta pogodili su i novinarsku ekipu TV Planeta, koja je u poslednjem trenutku uspela pobeći iz “sendviča” između policije i demonstrananata.

Policija je saopštila da se na Trgu republike okupilo stotinjak ljudi, a Radio televizija Slovenija javlja da iza protesta stoji organizacija Anonymus Slovenija.

Policija je u sredu upozorila da je okupljanje ljudi i dalje zabranjeno zbog loše epidemiološke situacije te da skupovi i slična događanja nisu dopuštena. Istaknuto je da to ne dovodi u pitanje pravo na okupljanje i slobodu izražavanja, ali da su uvedene mere od iznimne važnosti za zdravlje svih građana.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije, Aleš Hojs, optužio je medije da “imaju udela” u demonstracijama u kojima je nekoliko osoba povređeno a dve su prevezene u bolnicu.

„Mediji su suodgovorni za ovo. Podržavali ste ih mesecima i „hranili ih“. Vi, mediji, ste doprineli da se to danas dogodi. Sad imate ranjenog policajca“, optužio je ministar Aleš Hojs novinarku POP TV Katarinu Matejčič.