Slovenija: Policija može koristiti elektrošokere protiv napadača

Slovenija: Policija može koristiti elektrošokere protiv napadača

Slovenački policajci koji se nađu u određenim opasnim situacijama od danas će protiv napadača moći da koriste elektrošok oružje. Ovo je nova stvar u policijskom radu i upotreba ovog oružja biće stzrogo ograničena. Svaki incident u kojem se bude koristio Taser X2 biće snimljen i pregledan, saopštila je policija.

Policija Slovenije ima 20 kompleta paralizatora Taser X2, a za njihovo korišćenje obučeno je 237 iskusnih policajaca, saopštila je Generalna policijska uprava.

Ovo oružje koristi policija u skoro svim zemljama EU. Odgovarajući zakoni su u sloveniji usvojeni pre tri godine, dok je na čelu Vlade bio Moro Cerar. Zakon određuje stroge uslove za upotrebu Taser X2, posebno kada se koristi protiv ranjivih grupa kao što su starije osobe, deca, trudnice i invalidi, kaže Vladimir Ilič iz Generalne policijske uprave.

Policajac će moći da koristi oružje protiv ovih grupa ljudi samo u okolnostima koje bi im omogućile i upotrebu vatrenog oružja.

Iskustva iz inostranstva su pokazala da pravilnim taktičkim pristupom policajac koji nosi elektrošok oružje može sprečiti eskalaciju situacije i upotrebu vatrenog oružja, rekao je Ilič.

Policijski službenici će paralizator nositi na način da se vidi i moraće upozoriti počinioce pre njegove upotrebe.

Kada se uključi, svetlo paralizatora i dva lasera ​​će biti uključeni, dok zvučno upozorenje nije obavezno. Uređaj može ispaliti dve male strelice namenjene za probijanje kože ili odeće radi nanošenja udara kroz tanku fleksibilnu žicu.

Paralizator Taser X2 ima maksimalnu snagu od 50.000 volti. Za paralizovanje napadača potrebno je samo 1,2 kilovolta, ali uređaj automatski reguliše snagu, objasnio je Matjaž Čuček iz Generalne policijske uprave.

Elektrošok oružje koristiće se zajedno sa posebnom kamerom koja će se automatski uključiti za snimanje policijske procedure 30 sekundi pre pucanja i kompletom prve pomoći za pomoć meti.

Renata Rajapakse iz Ministarstva zdravlja rekla je da će lekar pregledati svaku osobu na kojoj bude korišteno oružje.

Sve velike policijske stanice dobile su novo oružje, dok je jedan set otišao specijalnim policijskim snagama.

Nekoliko NVO se usprotivilo donošenju zakona koji reguliše upotrebu paralizatora a tadašnja ombudsmanka za ljudska prava Vlasta Nussdorfer takođe je izrazila rezervu.