Slovenija: Policija pod kritikama zbog slučaja maloletnice koja nije htela da nosi masku

Slovenija: Policija pod kritikama zbog slučaja maloletnice koja nije htela da nosi masku

Društvene mreže i mediji u Sloveniji ljutito izveštavaju o slučaju maloletnice koju je policija navodno maltretirala u malom gradu Vransko.

Prema objavama na društvenim mrežama i u medijima, ona je izbačena iz autobusa zbog odbijanja da nosi zaštitnu masku. U Generalnoj policijskoj upravi objasnili su da su policajci morali da upotrebe silu zbog grubog ponašanja putnika.

Kako javlja STA, mlada putnica se u utorak ukrcala na autobus u Ljubljani, ali se nije poslušala upozorenje vozača autobusa da treba da stavi masku za lice. Maloletnica se tada navodno tokom vožnje ponašala grubo prema vozaču i ostalim putnicima. Vozač je obavestio svog šefa, koji je pozvao policiju.

I nakon dolaska policije odbila je da nosi zaštitnu masku u autobusu. Policajci su je zamolili da pokaže legitimaciju, ali ona nije želela da sarađuje.

Obavestili su je da će je, akobude trebalo, na silu otpratiti do policijske stanice kako bi dovršili postupak identifikacije. Devojčici su naredili da napusti autobus, što je ona odbila. Tada su policajci upotrebili silu, izveli je iz autobusa i stavili joj lisice jer je pružala otpor.

Majka mlade putnice je nedugo zatim stigla na mesto događaja i pomogla policiji da potvrdi njen identitet. Tada su policajci brzo završili postupak, objasnili su iz Opšte policijske uprave.

Maloletnica, koja će sutra zapravo napuniti 18 godina, priznala je da nikada ne nosi zaštitnu masku. Na svom Fejsbuk profilu objavila je i kratki snimak događaja i prokomentarisala da nigde neće nositi masku i da je ona učenica koja se „od samog početka bori za pravo da slobodno diše“.

“Dekreti, pravila i preporuke nisu ZAKON! Oni nemaju pravo da vas kazne”, dodala je ona.

Okolnosti ponašanja policajaca tokom postupka još uvek nisu u potpunosti proverene, ali to će učiniti komisija Generalne policijske uprave u skladu sa zakonom o policijskim zadacima i ovlaštenjima, objasnila je policija.