Slovenija: Policija razbila demonstracije protiv pooštravanja mera COVID-19

Slovenija: Policija razbila demonstracije protiv pooštravanja mera COVID-19

Navodno je nekoliko policajaca povređeno u sukobima slovenačkih policijskih snaga i građana koji su se protivili pooštravanju mera protiv COVID-19.

Nove mere uvedene su u sredu a mediji su izveštavali da više nije moguće ni sipati gorivo na benzinskim pumpama bez COVID pasoša.

Policija je upotrebila vodene topove i suzavac da rastjera grupu od nekoliko hiljada demonstranata koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta u sredu popodne.

Mediji u Sloveniji izvestili su da je protest počeo mirno u popodnevnim časovima, ali je kasnije uveče masa došla pred zgradu Parlamenta, na koju je bačeno nekoliko signalnih baklji.

Policija je reagovala ispaljivanjem suzavca na demonstrante, koji su se razišli po okolnim ulicama. Manje grupe su se vratile na trg i ponovo počele bacati baklje, na šta je policija upotrebila vodene topove. Demonstranti su kamenjem gađali i policajce.

Protest je organizovalo nekoliko grupa koje se protive vakcinaciji, maskama i COVID pasošu, kao i meramakoje su stupile na snagu istog dana. Grupe su aktivne uglavnom na Facebooku, a njihovi predvodnici osudili su najnovija ograničenja i pozvali Vladu i poslanike da podnesu ostavke.

Ljubljanska policija procenjuje da se na trgu okupilo oko 8.000 ljudi i opisala skup kao “masovno kršenje javnog reda i mira”. Rečeno je da su policajci gađani bakljama, granitnim kockama i drugim predmetima. Policija je još uvek bila u gradu oko 22 sata kako bi rasterala pojedine grupe koje su se rasule po centru.

Komesar policije Anton Olaj pozvao je na toleranciju i na Tviteru rekao da je nasilje na protestima “nedopustivo”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs za demonstracije je okrivio levičarske stranke, rekavši da su njihovi “izdanaci” organizovali skup. On je na Tviteru rekao da je tako “levi fašizam sproveden u praksi”.

Premijer Janez Janša poručio je na Tviteru da Vlada neće podneti ostavku.

“Ulično nasilje nikada nije dovelo do nečeg dobrog. Policija je dužna da postupi u skladu sa zakonom. Vlada Slovenije neće popustiti pred bilo kakvim pritiskom. Insistiraće na merama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Vreme je da tužilaštvo/sudstvo prestane da toleriše pretnje i nasilje“, naglasio je Janša.