Slovenija: Policija u štrajku

Slovenija: Policija u štrajku

Oko 5 000 policajaca jednog od dva policijska sindikata u Sloveniji započelo je u ponedeljak ujutro štrajk koji će, kako su rekli, trajati do opoziva.

“Ovaj štrajk može izgledati neobično i neopravdano jer ga nisu najavila oba policijska sindikata. U stvari, PSS je dužan da učini sve što je potrebno da zaštiti prava svog članstva. Ne znamo zašto SPS (drugi sindikat), koji je pozvan da se pridruži štrajku, to izbegava. Još manje je razumljivo jer to ide na štetu članstva i svih zaposlenih u policiji koji su oštećeni za svoja prava. Samo članovi SPS-a mogu se opravdano baviti ovim pitanjem, pa ne želimo da spekulišemo o ovome. PSS je reprezentativni sindikat u policiji, Ministarstvu unutrašnjih poslova i državnim organima, pa na osnovu odluke organa može da najavi i sprovede štrajk u policiji,” navodi se u saopštenju Sindikata koji je organizovao štrajk.

U saopštenju se dodaje da  će policajci zaštititi svoje pravo na dva viša platna razreda, na unapređenje 2021. godine, na mogućnost regulisanja svojih konkretnih prava iz rada u policiji u kolektivnom ugovoru o aktivnostima (koji će se primenjivati isključivo na zaposlene u policiji) kao i svoje interese jasnim porukama da ne prihvataju jednostrano mešanje vlade u postojeća prava! “Bez štrajka ćete u suprotnom poslati jasnu poruku poslodavcu da se odričete svojih prava!”

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će razgovarati sa sindikatima, ali da neće dozvoliti da ga ucenjuju. Prema njegovim rečima, sindikat je zaključio određene sporazume sa prethodnom vladom, ali su ispunjene sve tačke sporazuma, uključujući i onu koja je sada istaknuta u policijskom sindikatu.

Prema Zakonu o organizaciji i radu u policiji, policijski službenici su tokom štrajka dužni da osiguraju bezbednost ljudi i imovine, spreče, otkriju i istraže krivična dela, otkriju počinioce i druga tražena lica i predaju ih nadležnim organima, zaštite određena lica, objekte i prostorije državnih institucija, održavaju javni red, vrše kontrolu saobraćaja na putevima i državnim granicama.