Slovenija: Policija upotrebila vodene topove da bi prekinula protest

Slovenija: Policija upotrebila vodene topove da bi prekinula protest

Slovenačka policija intervenisala je silom da rastera nekoliko hiljada građana koji su u sredu uveče protestovali u Ljubljani. Ovo je bio treći protest protiv oštrih mera protiv pandemije virusa i uvođenja Covid pasoša.

Neposredni povod za protest bila je smrt 20-godišnje devojke koja je umrla nakon vakcinacije Johnson & Johnson vakcinom. Vakcinacija ovom vrstom vakcine je obustavljena, saopštio je ministar zdravlja Janez Poklukar.

Taj potez predložila je posebna savetodavna grupa za vakcinaciju u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, a suspenzija će biti na snazi sve dok se ne razjasne sve okolnosti smrti devojke, navodi Poklukar.

Međutim, to nije sprečilo građane da se okupe u centru Ljubljane i na nekoliko sati blokiraju saobraćaj na severnoj obilaznici, gde ih je policija rasterala vodenim topovima. Krenuli su nazad prema centru grada. Okupili su se ispred zgrade RTV Slovenija i vikali: “Hoćemo pet minuta”.

Policija je kasnije objavila da se protest raspušta, ali demonstranti to nisu shvatili ozbiljno. Prema navodima policije, skup je raspušten kako bi se osigurala bezbednost svih osoba. Zato su koristili i sredstva prinude. Svi demonstranti su takođe pozvani da u miru napuste područje ljubljanske obilaznice i poštuju uputstva i naređenja policije.

Treći uzastopni protest protiv obaveznog uslova PCT -a počeo je rano popodne. Demonstranti su zahtevali ukidanje uslova PCT -a, ostavku vlade i prevremene izbore. Kako je izvestio novinar MMC-a Miha Zavrtanik, demonstrante je ispred parlamenta dočekala ograda – Trg Republike je otprilike napola ograđen, a na licu mesta bilo je mnogo policijskih jedinica.

Nakon tri sata okupljanja na Trgu republike, demonstranti su krenuli ispred Predsedničke palate, a odatle Celovškom cestom prema obilaznici, gde su zaustavili saobraćaj. Tamo ih je dočekala policija vodenim topom. Zbog protesta, severna ljubljanska obilaznica između čvorova Koseza i Zadobrovo bila je zatvorena u oba smera na nekoliko sati. Demonstranti su se zatim vratili prema centru grada i okupili se ispred RTV Slovenija.

U video pozivu na skup, predsednik stranke Resni.ca, koja je pripremila protest, Zoran Stevanović ocenio je, između ostalog, da im je to jedina opcija koja preostaje, budući da vlada vrši državni udar i rušenje ustavnog poretka odlukama koje su, po njegovom mišljenju, neustavne. Kako je rekao u izjavama medijima na protestu, ovaj put su se odlučili za raniji početak protesta, pošto su izračunali da će u to vreme biti održana skupštinska sednica, ali je ona okončana pre početka skupa.

Prisutnima se na Trgu Republike obratio i otac dvadesetogodišnjakinje, za koju se sumnja da je umrla od komplikacija nakon vakcinacije. Rekao je: “Samo je htela da kupi slobodu, kao i svi drugi.” Učesnici mitinga odali su joj čast minutom ćutanja.