Slovenija: Političari treba da zauzmu jedinstven stav o borbi protiv pandemije

Slovenija: Političari treba da zauzmu jedinstven stav o borbi protiv pandemije

Lideri parlamentarnih partija i parlamentarnih grupa Slovenije, kao i ministar zdravlja  Janez Poklukar  i ekspertska medicinska grupa, zajedno sa predsednikom Borutom Pahorom, otvorili su u sredu na sastanku na Brdu kod Kranja temu strategije borbe protiv epidemije, kao i hitnih promena u zdravstvu.

“Danas smo se okupili na Brdu kod Kranja kao politički lideri i profesionalci kojima je povereno da uspešno okončaju zdravstvenu krizu što je pre moguće, na zadovoljstvo svih”, rekao je  predsednik Slovenije Borut Pahor nakon skoro četiri sata konsultacija i najavio da će se ponovo sastati “za mesec dana, a možda i pre”.  “Zrelost slovenačke politike u ovoj situaciji može se oceniti po tome kako i u kojoj meri je u stanju da se fokusira na najvažnije pitanje vremena. To je prevazilaženje zdravstvene krize i oporavak od nje”, rekao je Pahor, dodajući da postoje i druga pitanja koja ova situacija ne može izbaciti sa dnevnog reda. Ocenio je da je preovladalo shvatanje da je dobro za sve ako zajedno traže rešenja.

Ministar zdravlja  Janez Poklukar  rekao je da je sastanak pokazao različita mišljenja političkih partija, ali da je bio konstruktivan i da se nastojalo postići najbolja moguća kontrola epidemije. “Razgovarali smo o trećem talasu koji bi mogao da nam zapreti”, rekao je, dodajući da je kapacitet zdravstvene zaštite ograničenje koja diktira kontrolu epidemije.

Razmišljanje o olakšavanju mera jednostavno nije moguće, rekao je Poklukar. „Struka je danas pozvala političare da zauzmu jedinstven stav u borbi protiv epidemije i, u slučaju teških situacija, da zauzmu zajednički stav koji može da bude razumljiv široj javnosti“ , nastavio je on. Kako je rekao, dogovorili su se da se na takvim sastancima sastaju jednom mesečno, ali i češće u slučaju zaoštravanja situacije.

„Svrha sastanka je razmena mišljenja i stavova o ključnim pitanjima i merama važnim za uspešnu strategiju suočavanja sa epidemijom covid-19, uključujući moguće predloge za hitne sistemske promene u sistemu javnog zdravlja“, saopštio je kabinet predsednika.

Kao i u februaru, predstavnici LMŠ i Levice nisu prisustvovali ovoj konferenciji. “Od poslednje konferencije koju ste pre mesec dana organizovali na Brdu kod Kranja, ništa se nije promenilo u načinu rada Vlade. Vlada, na čelu sa premijerom Janezom Janšom, i dalje svakodnevno podriva demokratski sistem i njegove institucije. Nastavlja se rat protiv medija, napada Ustavni sud, uskraćuje građanima osnovno pravo na slobodno izražavanje i protest, itd. a vi i dalje ćutite“, argumentovao je juče odluku koordinator Levice Luka Mesec.