Slovenija: Politička kriza na vidiku nakon izlaska DeSUS-a iz vladajuće koalicije

Slovenija: Politička kriza na vidiku nakon izlaska DeSUS-a iz vladajuće koalicije

Savet Partije penzionera (DeSUS) doneo je odluku u korist predloga izvršnog odbora stranke da DeSUS treba da napusti trenutnu koaliciju i podržava svog lidera Karla Erjavca kao kandidata za mandatara.

Erjavec je rekao medijima da očekuje da će poslanička grupa DeSUS-a u državnom parlamentu slediti odluku iza koje je stajalo 37 od 47 članova DeSUS-a koji su glasali u četvrtak uveče. Podršku Erjavcu kao kandidatu za mandatara izrazilo je 40 članova.

Predsednik DeSUS-a rekao je da su glasanju prisustvovali šef poslaničke grupe DeSUS-a Franc Jurša i poslanik Jurij Lep, obojica podržali predlog za izlazak iz koalicije koju predvode demokrate (SDS) premijera Janeza Janše.

Poslanik Branko Simonovič, dodao je Erjavec, već je najavio da će podržati i poštovati odluke glavnih tela stranke, a isto očekuje i od poslanika Ivana Hršaka. Erjavec planira danas da se sastane sa poslaničkom grupom.

Međutim, jedan od pet poslanika, najveći kritičar Erjavca Robert Polnar, biće isključen iz stranke, u skladu sa predlogom Izvršnog odbora.

Ovo zavisi od lokalne partijske organizacije odakle potiče Polnar (Šentjur), rekao je Erjavec, koji očekuje da će Polnar biti izbačen iz DeSUS-a već danas ili početkom sledeće nedelje. Takođe bi bio izbačen iz poslaničke grupe DeSUS.

Vladini ministri koji su članovi DeSUS-a, ministar zdravlja Tomaž Gantar i ministar poljoprivrede Jože Podgoršek, neće podneti ostavke, na premijeru je da odluči kada će biti razrešeni.

Gantar trenutno ima važnu ulogu i ne želimo da on ode tek tako i „ostavi premijera u neizvesnosti“, rekao je Erjavec.

Janša je na Tviteru odgovorio rekavši da ministri DeSUS-a treba da odluče da li su u koaliciji ili ne, ukazujući na odredbu podzakonskog akta stranke koja kaže da, ako stranka napusti koaliciju, ministri moraju podneti ostavku ili izgubiti članstvo u stranci.

„Teško je sarađivati sa nekim ko preduzima poteze koji čak nisu u skladu sa njihovim sopstvenim aktima … Zbrka je poslednje što nam treba u ovoj krajnje ozbiljnoj situaciji.“

Erjavec je objasnio da DeSUS izlazi iz koalicije zbog kritične situacije u Sloveniji, dodajući da razlog nije epidemija ili rad pojedinih ministara, već politika koju je vodio Janša.

„Nemamo većih primedbi što se tiče koalicionog sporazuma, ali problem je u procedurama koje zaobilaze koalicioni sporazum, posebno kada je reč o ideološkim temama i mešanju u medije.“

Erjavec je takođe pomenuo dešavanja u policiji i „ogroman pritisak na sve važne društvene podsisteme“, dodajući da „ne želimo’ orbanizaciju ’Slovenije i autokratskog sistema“.

Što se tiče spoljne politike, DeSUS želi da se Slovenija „uskoči u francusko-nemački voz i mi želimo da budemo u grupi ključnih zemalja EU“. Da bi se to dogodilo, Sloveniji je potrebna druga vlada, rekao je on.

Gantar je rekao da je odluka o napuštanju koalicije logična s obzirom na razvoj događaja u političkoj areni, dodajući da će ostati na mestu ministra zdravlja dok ne bude drugog rešenja, jer je situacija u zdravstvu ozbiljna.

Upitan da komentariše Janšinu izjavu da bi trebalo da se posveti pripremama za vakcinaciju protiv Covid-19, umesto da sruši vladu, Gantar je rekao da je njegov tim poslednjih meseci uložio toliko truda da takve izjave “nisu na mestu”.

Erjavec već razgovara sa liderima četiri stranke levog centra koje čine neformalnu koaliciju Ustavni luk (KUL), koja želi da smeni vladu konstruktivnim glasanjem o nepoverenju.

Glasanje zahtijeva da predlagači prikupe apsolutnu većinu u parlamentu i predlože kandidata za mandatara.

Mediji bliski Janši komentarišu u petak da je potez DeSUS-a “udar duboke države na vladu”. Kolumnista Demokracije, Nina Žoher, zaključila je da su “apetiti duboke države veliki, jer je nastupio period kada će biti raspoređeno preko 10 milijardi evra sredstava, o kojima je Janša pregovarao u Briselu”.

“Sasvim je očigledno da se ovde radi samo o novcu i ni o čemu drugom. Naime, svakoj,pa i slepoj, osobi je jasno da tim koji se borio na smrt početkom godine neće sada više da se igra. Napokon, razlike među onima željnim vlasti su ogromni, a nezadovoljstvo ostaje. To, međutim, ne može biti dobro za ljude, već samo za duboku državu gladnu novca. Naime, svesni su da mogu, između ostalog, da svoje medije hrane tim novcem i tako pokreću priče koje im idu u prilog“, zaključila je ona u komentaru.