Slovenija pomaže Severnoj Makedoniji u suzbijanju požara

Slovenija pomaže Severnoj Makedoniji u suzbijanju požara

Jedinica slovenačkih vatrogasca i pripadnika civilne zaštite krenula je danas na područje Berova u Severnoj Makedoniji. Očekuje se da će tamo ostati narednih šest dana.

U jedinici je 43 vatrogasca i devet pripadnika Civilne zaštite, koji će obezbediti da vatrogasci na terenu bezbedno i efikasno obavljaju svoje dužnosti. Ova jedinica će zameniti ekspediciju koja je u Severnoj Makedoniji od 6. avgusta. Očekuje se da će se druga ekspedicija vratiti u Sloveniju 17. avgusta.

Situacija sa požarima u Severnoj Makedoniji i dalje je ozbiljna. Gori praktično na istom mestu gde je bila prva ekspedicija. Vetar nastavlja da menja smer, a vlažnost u atmosferi ostaje niska, što održava uslove za širenje vatre, rekao je Janez Bordon, šef intervencije druge ekspedicije.

Vatra je i dalje aktivna, a postoji i veliko ponavljanje požara, što samo može spriječiti dovoljan broj vatrogasaca i drugih snaga koje će uspešno ugasiti požar. Slovenačka vatrogasna jedinica nastavlja da gasi najveća žarišta vatre, gde je ona najrasprostranjenija i ugrožava sela i stanovništvo. Vatrogasci su juče svoj posao obavljali dvadeset sati, praktično ceo dan, objasnio je Marko Adamič, operativni rukovodilac druge ekspedicije.

Specijalna vozila za gašenje požara ostaju u Severnoj Makedoniji, promeniće se samo tim. To je veoma dug i naporan posao, koji za prvu jedinicu traje od 5. avgusta najmanje 12 sati dnevno u izuzetno teškim uslovima. Do sada je došlo do samo jedne lakše povrede vatrogasaca, i to pri popravci vatrogasnog vozila.

Vatrogasci rade u dva tima. „Kada su jedni u zoni požara, drugi u međuvremenu mogu da se odmore“, kaže Adamič, koji je naglasio potrebu da se posebna pažnja obraća na zdravlje i bezbednost vatrogasaca. Slovenija se suočila sa sličnim požarima 2003. i 2006. godine, samo što su se dogodili na znatno manjem području. Takvi požari su izuzetno opasni, jer su nepredvidivi, pa rukovodstvo ekspedicije mora izuzetno dobro proučiti ponašanje požara i na osnovu toga planirati područje delovanja vatrogasaca.

Vatrogasci ove ekspedicije dolaze iz regije Severnog Primorska i to: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk i Obalno-kraške regije, i to: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežar, , PGD Izola i GB Koper.