Slovenija pomaže venecuelanskim izbeglicama

Slovenija pomaže venecuelanskim izbeglicama

Na virtuelnoj konferenciji za solidarnost sa venecuelanskim migrantima i izbeglicama u regionu, državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Stanislav Raščan najavio je humanitarni doprinos u iznosu od 60.000 evra. Doprinos će biti upućen venecuelanskim izbeglicama u Brazilu putem Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), iz dva dela, ove i sledeće godine.

Ovogodišnjoj drugoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji, čiji je domaćin Kanada u saradnji sa Visokim komesarom Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i regionalnom međuagencijskom platformom za koordinaciju Izbeglice i migranti iz Venecuele (R4V), prisustvovali su Latinska Amerika i Karibi, koji su dugi niz godina pružili utočište za više od 4,6 miliona venecuelanskih izbeglica i migranata u regionu (uključujući Kolumbiju, Peru, Ekvador, Brazil, Argentinu, Čile, Urugvaj, Paragvaj, Kostariku, Panamu ), međunarodne organizacije, uključujući međunarodne finansijske institucije (Svetska banka, Interamerička banka za razvoj), predstavnici civilnog društva i privatnog sektora, Evropska komisija i visoki predstavnici mnogih zemalja donatora, uključujući 21 članicu Evropske unije, Japan , Republika Koreja, Norveška, Novi Zeland, Švajcarska, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Države.

Pored kanadske ministarke za međunarodni razvoj Karini Gould, učestvovali su generalni direktor IOM-a Antonio Vitorina, visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filip Grandij, specijalni izaslanik za venecuelanske izbeglice i migrante u regionu Eduardo Stein, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, sekretar OAD General Luis Almago i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, kao i komesari Urpilainen i Lenarčič. Evropska unija je najavila dalju podršku naporima za pronalaženje mirnog rešenja dugogodišnje složene krize i pomoć pogođenom stanovništvu Venecuele i zemalja regiona, koje su ih gostoljubivo primile, kao i novu donaciju. Neki novi donatori su se pridružili postojećim, uključujući i članove Unije.

Državni sekretar Raščan pozdravio je organizaciju Druge međunarodne donatorske konferencije za solidarnost sa venecuelanskim izbeglicama i migrantima i zahvalio Kanadi i njenim suorganizatorima, uključujući i organizaciju prethodnog sastanka na visokom nivou sa civilnim društvom. Naglasio je da je za dugotrajnu, složenu krizu potreban koordiniran međunarodni odgovor i političko rešenje koje bi bilo mirno, demokratsko i inkluzivno. Izrazio je saosećanje sa ljudima unutar i izvan Venecuele koji su najviše pogođeni krizom. Slovenija podržava napore Evropske unije i međunarodnih partnera da pronađu rešenje za krizu.

Slovenija je prvi put odgovorila na tešku humanitarnu situaciju u Venecueli 2019. godine, humanitarnim prilogom od 50.000 evra preko Direkcije Evropske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama za potrebe zdravstvenog sektora. Na donatorskoj konferenciji 2020. Slovenija je preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pružila doprinos od 10.000 evra za pomoć venecuelanskim izbeglicama i migrantima u zemljama Latinske Amerike i za izbeglice i migrante u Brazilu. Jedna od najvažnijih aktivnosti Slovenije u poslednje dve godine je repatrijacija članova slovenačke zajednice iz Venecuele i članova njihovih porodica u Sloveniju, u skladu sa Zakonom o odnosima Republike Slovenije sa Slovencima u inostranstvu.

Venecuelanska izbeglička kriza predstavlja najveću migracionu krizu u modernoj latinoameričkoj istoriji i trenutno drugu po veličini humanitarnu krizu na svetu. Više od 5,6 miliona ljudi napustilo je zemlju od 2015. Posledice pandemije i s tim povezane restriktivne mere za suzbijanje širenja Covid-19 pogoršale su situaciju venecuelanskih migranata i izbeglica tokom poslednjih godinu i po dana.