Slovenija pooštrava mere na granici

Slovenija pooštrava mere na granici

Od danas (19. juna), Slovenija je ponovo uvela oštrije mere na granici sa Hrvatskom kako bi sprečila uvoz novih slučajeva COVID-19 iz balkanskih zemalja.

Slovenski ministar unutrašnjih poslova, Aleš Hojs, na konferenciji za novinare u četvrtak, predstavio je izmene u listama zemalja sa “crne liste”. Naime, Vlada je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo dodala na spisak zemalja sa pogoršanom epidemiološkom situacijom. Bugarska bi trebala biti uklonjena sa liste epidemiološki bezbednih zemalja ili administrativnih jedinica zemalja od danas. Sledeće zemlje treba da budu uključene u spisak epidemiološki bezbednih zemalja ili administrativnih jedinica od 19. juna 2020.: Danska, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta i Španija.

Putnici iz BiH, Srbije i Kosova podležu obaveznom 14-dnevnom karantinu bez obzira na status prebivališta u Sloveniji ili državljanstvo. Na ovoj listi sada su 34 uglavnom neevropske zemlje.

Uz to, broj izuzeća za ove zemlje je sužen da bi se smanjila putovanja, posebno radnika migranata, rekli su u četvrtak vladini zvaničnici.

Izuzeci za zemlje na crnoj listi uključuju prevoznike i putnike u tranzitu, koji moraju napustiti zemlju u roku od 12 sati, što je manje od 24 prema prethodnim pravilima, i prevoznike koji koriste takozvane zelene pojase koje obezbeđuju nesmetan prevoz robe preko EU.

Neke kategorije radnika migranata takođe su izuzete, ali za ulazak moraju podneti negativan COVID-19 test ne stariji od tri dana, uz dodatni uslov da se test mora obaviti u nekoj zemlji EU.

Dva prethodna izuzeća za dolaske iz ovih zemalja, posete rođacima ili imovini, u Sloveniji su suspendovana.

Odluka dolazi nakon što je otkriveno da je polovina od 26 novih slučajeva koronavirusa, potvrđenih u protekle dve nedelje, uvezena, uglavnom iz BiH i Srbije. Većina ostalih novih slučajeva su kontakti ovih uvezenih slučajeva.

Vlada je rekla da je broj osoba kojima je dozvoljeno da uđu u Sloveniju bez karantina preveliki. “U epidemiološkom pogledu, ovo bi potencijalno moglo nadvladati zdravstveni sistem.”

S druge strane, Danska, Francuska, Irska, Luksemburg, Malta i Španija dodane su na belu listu epidemiološki bezbednih zemalja. Ova lista, koju čine uglavnom članice EU i Šengenske zone, sada obuhvata 24 zemlje nakon što Bugarska bude uklonjena sa nje.

Osobe sa stalnim ili privremenim prebivalištem u ovim epidemiološki bezbednim zemljama koje stižu iz tih zemalja mogu ući u Sloveniju bez ikakvih ograničenja.

Ministar zdravlja, Tomaž Gantar, rekao je da je prerano govoriti o drugom talasu epidemije, ali naglasio je da Slovenija čini taj korak iz opreza kako bi se osiguralo da se broj novih infekcija ne poveća do tačke u kojoj postoje previše zaraženih i njihovih kontakata da bi bili pronađeni.

Gantar je takođe napomenuo da su Slovenci postali „previše opušteni, kao da smo zaboravili da su potrebni ogromni napori da se pobedi epidemija“ i ukazao da se neka ograničenja, na primer o okupljanju u javnosti, mogu pooštriti ako je potrebno. Trenutno je dozvoljeno okupljanje do 500 ljudi.

Istovremeno, Vlada se priprema za mogućnost da se broj zaraženih znatno poveća, posebno u domovima za negu. Vlada takođe radi na rešenjima koja bi omogućila ekonomiji da normalno funkcioniše u slučaju drugog talasa, rekao je on./ibna