Slovenija pooštrava mere protiv COVID-19

Slovenija pooštrava mere protiv COVID-19

Slovenci od danas ne smeju napuštati svoju matičnu opštinu za većinu dnevnih aktivnosti, osim za odlazak na posao, obavljanje poljoprivrednih poslova, pružanje pomoći osobama kojima je potrebna nega i pristupanje hitnim službama, apotekama, diplomatskim misijama i pravosudnim organima, saopštila je agencija STA.

Unutar opštine, građani će i dalje imati mogućnost da odu u prodavnice i pristupe uslugama koje su izuzete iz zabrane rada, a ako takve usluge ne budu dostupne u njihovoj opštini, biće im dozvoljeno da odu do najbližeg mesta gde su dostupne.

Za većinu građana javni parkovi su jedina priroda u kojoj mogu uživati tokom mera zabrane, a nova uredba predviđa da ljudi mogu da pristupe parkovima samo u svojoj opštini. Gradonačelnici mogu uvesti dodatna ograničenja.

Za one koji odlaze u trgovine, maske za lice, čak i one koje se prave kod kuće, ili ekvivalenti poput šalova koji pokrivaju usta i nos, biće obavezni zajedno sa zaštitnim rukavicama; dekretom je predviđeno da se maske i rukavice moraju nositi i u zatvorenim javnim prostorima.

Trgovine takođe podležu novim pravilima. U prva dva sata nakon otvaranja, od 8 do 10 sati, prodavnice su rezervisane za penzionere, invalide i trudnice, grupe koje se smatraju posebno rizičnim. Šta više, penzionerima neće biti dozvoljeno da idu u prodavnice posle 10 sati.

Još jedno novo pravilo, koje je stupilo na snagu u nedelju, nalaže upraviteljima svih stambenih zgrada da najmanje dva puta dnevno dezinfikuju često dodirivane površine poput kvaka, prekidača za svetlo i dugmadi lifta.