Slovenija: Pooštrene mere za ulazak u državu, jače zaključavanje počinje 1. aprila

Slovenija: Pooštrene mere za ulazak u državu, jače zaključavanje počinje 1. aprila

Pooštrena ograničenja na slovenačkim granicama stupila su na snagu u ponedeljak, pre jedanaestodnevnog zaključavanja. Postoji manje izuzetaka a zahtevi za testiranjem su pojačani.

Osim uske liste izuzeća, putovanja u sve zemlje sa crvene liste – na listi su svi susedi Slovenije – zabranjena su i obavezan je desetodnevni karantini po ulasku iz takvih zemalja, koji se ne može prevremeno završiti negativnim testom.

Svi putnici iz zemalja sa crvene liste moraće u karantin ukoliko ne pokažu PCR test napravljen u EU ili državi šengenske zone u poslednjih 48 sati.

Potvrda o vakcinaciji vakcinom Pfizer / BioNTech, Moderna ili AstraZeneca, ili dokaz da je osoba imala Covid-19 u poslednjih šest meseci, takođe je dovoljan, pod uslovom da je izdat u zemlji EU ili šengenske zone.

Neki putnici mogu ući u Sloveniju bez stavljanja karantina ili testiranja: međunarodni prevoznici, prevoznici koji napuštaju zemlju ili ulaze u nju na najviše osam sati, osobe u tranzitu, diplomate, mladi do 13 godina koji svakodnevno putuju u školu i njihovi vozači.

Postoji i nekoliko grupa putnika koji mogu da izbegnu karantin brzim testom ili PCR testom koji nije star više od sedam dana. To uključuje svakodnevno prekogranično putovanje, osobe starije od 13 godina koje prelaze granicu da bi išle u školu i njihove vozače, vlasnike zemljišta sa obe strane granice i osobe na hitnim putovanjima.

Školska deca ne mogu biti izuzeta od karantina ili zahteva za testiranje kada su škole zatvorene.

Odluka o pooštrenim merama usvojena je na sastanku državnog vrha sa predstavnicima političkih partija i zdravstvenim vlastima. Među novim merama je najviše zabrinutosti pokrenula odluku o zaključavanju koja će započeti 1. aprila i završiti nakon jedanaest dana.

„Ne biramo između pozitivnog i negativnog, već biramo između preduzimanja radnji koje će imati negativne posledice i nečinjenja koje će imati još više negativnih posledica“, rekao je slovenački premijer Janez Janša na sastanku na Brdu pri Kranju.

Opozicione stranke ponovo su bojkotovale sastanak./ibna