Slovenija popušta restrikcije za ulazak u zemlju

Slovenija popušta restrikcije za ulazak u zemlju

Putnici koji idu u Sloveniju iz zemalja sa crvene ili narandžaste liste moći će da izbegnu karantin u Sloveniji ako podnesu negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati. Putnici sa liste narandžastih zemalja EU ili Šengena potpuno će izbeći karantin.

Vlada Slovenije je tokom vikenda odlučila da žutu listu zemalja preimenuje u narandžastu, a Srbiju i Poljsku stavi na zelenu listu. Ove promene će stupiti na snagu u utorak.

Pored Srbije i Poljske, na slovenačkoj zelenoj listi od utorka su i Kipar, Letonija, Litvanija i Finska među državama članicama EU, kao i Australija, Južna Koreja, Novi Zeland i Urugvaj.

Italija je sa zelene liste premeštena na narandžastu. Delovi Hrvatske duž granice sa Slovenijom premešteni su u narančastu listu iz crvene, dok je ostatak zemlje i dalje na crvenom spisku.

Tri oblasti u Austriji (Beč, Vorarlberg i Tirol) i dve regije u Mađarskoj (Budimpešta i Gyor-Moson-Sopron), kao i delovi nekoliko drugih zemalja EU i Švajcarske, bile su na crvenoj listi. Od utorka će se na crvenoj listi naći 16 članica EU i šengenske zone i 114 trećih zemalja.

Stanovnici zemalja zelene liste ne moraju ići u karantin prilikom ulaska u Sloveniju, a pod najnovijim promenama, isto se odnosi na svakoga ko je proveo najmanje dve nedelje u zemlji sa zelene liste, iz koje ulazi u Sloveniju.

Mnoga izuzeća od ograničenja putovanja ostaju na snazi, omogućavajući nekoliko grupa ljudi da izbegnu karantin čak i kada ulaze u Sloveniju iz narandžaste ili crvene liste bez negativnog testa.

Ovo ostaje slučaj za radnike koji putuju preko granice, prevoznike, diplomate, strane delegacije, zaposlene u stranim službama bezbednosti, pripadnike slovenačkih oružanih i policijskih snaga, kao i ljude koji putuju zbog hitnih ličnih ili poslovnih stvari i ljude koji poseduju imovinu u susedna država.

Štaviše, osobama koje imaju negativan test nakon što im je naloženo karantin, biće dozvoljeno da prekinu karantin.