Slovenija: Poreske vlasti istražuju slovenačke kompanije u BiH

Slovenija: Poreske vlasti istražuju slovenačke kompanije u BiH

Državljani Slovenije su u protekle dve godine u Banjaluci otvorili preko 200 “fantomskih” preduzeća. Njihov jedini interes je da preko RS izbegnu plaćanje visokih poreza u Sloveniji i tako sačuvaju novac.

Preduzeća nemaju broj telefona, elektronsku poštu, a na adresama na kojima su registrovana ne postoje njihova predstavništva.

Kako piše biznis portal Capital.ba, pri registraciji  je u većini slučajeva posredovao Rok Snežič, slovenački biznismen i savetnik Janeza Janše, premijera Slovenije. Njegovi poslovi bili su predmet istražnih organa kako u BiH tako i u Sloveniji.

U Poreskoj upravi Slovenije su rekli da kompanije koje su osnovali slovenački državljani izvan Slovenije nisu sporne.

“Ako u poslovanju slovenačkih poreskih obveznika s kompanijama iz Banja Luke otkrijemo poslovne šeme namenjene izbegavanju poreza, sigurno ćemo delovati u smislu obezbeenja zakonitosti ubiranja poreza i drugih dažbina u Republici Sloveniji,” navodi se u odgovoru za Capital.ba iz Poreske uprave Slovenije.

Inače, kako su pojasnili, ova pojava se mora posmatrati zasebno po svakoj firmi, odnosno od slučaja od slučaja. Da bi se ispravno odredilo da li je u nekom slučaju prekršen zakon, mora se utvrditi gde vlasnik firme živi i ima prebivalište, gde mu je središte poslovnih aktivnosti i čiji je državljanin.

Komentar o načinu na koji u Srpskoj posluju državljani Slovenije Capital.ba je tražio od slovenačke ambasade u BiH.

“Ukoliko postoji sumnja o mogućim nezakonitostima, nadležni organi bi to trebali istražiti i doneti odgovarajuće odluke”, rekli su kratko u ambasadi.

Ističu kako su privredni odnosi Slovenije i Bosne i Hercegovine veoma dobri.

“Slovenija se zalaže za dodatno jačanje te saradnje i ostvarivanje uzajamnih privrednih interesa uz uvažavanje zakonitosti, prakse korektnog poslovanja i principa odgovornog poduzetništva”, zaključili su u Ambasadi Slovenije u BiH.

Pre samo nekoliko godina, Rok Snežič je za BiH medije izjavljivao kako je Federacija BiH “poreski raj” kakvog nema u svetu i da je najbezbednije upravo tamo otvoriti firmu. Sam je vlasnik nekoliko preduzeća u BiH a dugo je živeo u Banja Luci.

“Sarajevo je kao Panama, još bolje. Otvorite firmu na ime nekoga ko je prijavljen u Federaciji, radite sa Evropom, dajte fakture iz Sarajeva za Nemačku ili Austriju. Nema nijednog poreza na dobit firme. Neko vam samo podiže pare u Federaciji. To je bolje nego Panama, a Sarajevo je i mnogo bliže,” govorio je tada Snežič.