Slovenija poslala još 1 000 policajaca na južnu granicu kako bi zaustavila migrante

Slovenija poslala još 1 000 policajaca na južnu granicu kako bi zaustavila migrante

Slovenski list Primorske Novice komentariše odluku da Slovenija pošalje dodatnih 1000 policajaca na južnu granicu države, rekavši da je to više demonstrativna nego akciono-orijentisana kampanja.

U nastojanju da zaustavi talas migracija, koji se uputio u Zapadnu Evropu balkanskom rutom, Slovenija je poslala više od 1000 policajaca na granicu sa svojim južnim susedom Hrvatskom, izjavio je u utorak zamenik policijskog komesara Jože Senica.

“Krijumčari nisu gluvi i slepi i izbjegavaće da budu uhvaćeni. Osim toga, migracije neće prestati dok Zapad ne promeni stav prema manje razvijenim zemljama”, komentarišu Novice.

Raspređivanje dodatnih policajaca na granicu naredio je vršilac dužnosti policijskog komesara Anton Travner i koristiće svu raspoloživu tehničku opremu kao što su helikopteri, termalne kamere, kamere sa senzorima kretanja i nadzorne bespilotne letelice, rekao je Senica i dodao da će Oružane snage takođe pomagati policiji u čuvanju državne granice.

Senica je rekao da se situacija duž balkanske rute pogoršala nakon što je Grčka početkom godine preselila hiljade ilegalnih migranata iz pretrpanih centara na svojim ostrvima na kopno. Drugi faktor koji doprinosi povećanju migranata koji se kreću balkanskom rutom je to što su Srbija i Bosna i Hercegovina ublažile ograničenja kretanja zbog koronavirusa, navodi Delo.si.

Prema slovenačkoj policiji, trenutno u Srbiji i Bosni i Hercegovini ima 10.000 migranata koji pokušavaju da pređu u Zapadnu Evropu, a Uprava policije kaže da je policija u prvih pet meseci ove godine otkrila 3.139 ilegalnih pokušaja prelaska granice.

“Ovo je stvorilo dodatni pritisak i podstaklo migrante da nastave put ka Sloveniji”, rekao je Senica.

Osnovana je i posebna policijska jedinica koja će obučavati službenike koji razmenjuju informacije o migrantima, rutama koje kreću i kako krijumčari organizuju granične prelaze.

Senica je opisao migrante kao sve opreznije jer noći ulaze u državu kroz udaljenija područja koja su daleko od urbanih središta.

Premijer Janez Janša poslao je vojsku na granicu u martu, a novim dodavanjem 1.000 policajaca trebalo je da poveća snage koje su već tamo.