Slovenija: „Povežimo Sloveniju“ – novi politički pokret je u igri

Slovenija: „Povežimo Sloveniju“ – novi politički pokret je u igri

Od utorka popodne, slovenačka politička scena dobila je novog igrača koji ima za cilj „okupiti niz manjih, vanparlamentarnih partija, grupa, lokalnih inicijativa i pojedinaca različitih vrednosti i političkih stavova kako bi formirali zajedničku listu za sledeće opšte izbore”.

Program političkog pokreta nazvan „Povežimo Sloveniju“ i njegova strategija saradnje zasnivaju se na slovenačkom ustavu i rađeni su po uzoru na takve projekte u inostranstvu, naročito u Austriji i Švajcarskoj, gde su česte predizborne koalicije velikih razmera.

Prema slovenačkim medijima, inicijator i koordinator formiranja pokreta je potpredsednica Zelenih Nada Pavšer, koja veruje da bi lista u nastajanju mogla da dobije najmanje 20% na sledećim izborima.

“Do sada je odgovor bio veoma pozitivan”, rekla je ona na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljala inicijativu. Šef Zelenih Andrej Čuš smatra da će pokret biti priča o uspehu. „Bilo je dovoljno negativnih priča“, rekao je on.

Čuš je objasnio da su ciljna grupa pokreta neodlučni glasači, a nastojaće da prevaziđe političku polarizaciju. “Cilj inicijative je da pruži glas civilnom društvu, a ne samo političarima, i podrži dobre predloge bez obzira na njihov izvor,” rekao je on.

Izvršni odbor Zelenih i glavni odbor Narodne stranke (SLS), prema njegovim rečima, već su potvrdili svoju saradnju u inicijativi. Novi pokret bi trebalo da nominuje svog kandidata za premijera.

Marjan Podobnik iz SLS-a smatra da bi takvu saradnju mogli pozdraviti birači koji poslednjih godina nisu glasali.

Među mnoštvom javnih ličnosti i partija koje navodno razgovaraju o saradnji sa pokretom su Nova narodna stranka bivšeg gradonačelnika Maribora Franca Kanglera, lista gradonačelnika Celja Bojana Šrota, lista gradonačelnika Kopra Aleša Bržana kao i Zdravko Počivalšek, lider koalicije Stranka modernog centra (SMC).

Počivalšek, čija stranka već mesecima zauzima nisko mesto u anketama, rekao je u prezentacijskom videu pokreta da je „svaki čin saradnje unutar političkog centra koristan i neophodan za postizanje ravnoteže u našoj političkoj areni“.

„SMC takođe radi na okupljanju liberalnog centra“, rekao je on.

Među onima koji su takođe bili u video snimku bili su predsednikov savetnik i bivši sudija Ustavnog suda Ernest Petrič, šef Obrtničke i male privrede (OZS) Branko Meh, predsednik Udruženja penzionera (ZDUS) Janez Sušnik, predsednik međuopštinskog udruženja slepih i slabovidih Slovenije, Luj Šprohar, muzičar Oto Pestner i džudistkinja Lucija Polavder.Bivša šefica stranke penzionera (DeSUS) Aleksandra Pivec potvrdila je za RTV Slovenija da je sa predstavnicima inicijative razgovarala o potencijalnoj saradnji, međutim, njen primarni plan ostaje da formira sopstvenu stranku.