Slovenija: Povratak normalnosti

Slovenija: Povratak normalnosti

Većina restrikcija uvedenih u borbi protiv koronavirusa u Sloveniji ukinuta je danas i, gledajući iznutra, izgleda da normalan život nije tako daleko.

Mera koja je bila dugo očekivana, a danas je uvedena, skoro je potpuno otvaranje ugostiteljskog i turističkog sektora. Jedini sadržaji koji moraju ostati zatvoreni su smeštajni objekti sa preko 30 soba, smeštaj za goste u banjama, wellness i fitness centri, bazeni i vodeni parkovi.

Čitava turistička industrija je bila dva meseca zatvorena u nastojanju da se obuzda epidemiju i ovo je prvo ublažavanje ograničenja u ovom sektoru.

Svi davaoci usluga moraju se pridržavati javnozdravstvenih pravila kojima se propisuje bezbedna udaljenost između gostiju i druge mere predostrožnosti. Sobe sa više kreveta biće, na primer, dostupne samo članovima iste porodice.

Barovi i restorani su dobili dozvolu za otvaranje još 4. maja, ali su mogli služiti samo goste u baštama. Zabrana se nastavlja za noćne klubove.

Odluka o dozvoli otvaranja svih prodavnica doneće olakšanje velikim trgovačkim centrima i lancima, jer su se pre dve sedmice otvorene manje radnje do 400 m2 trgovačke površine.

Zaštitne mere ostaju na snazi, što podrazumeva obaveznu upotrebu maski, dezinfekciju ruku i rastojanje od 1,5 metra u radnjama, dok će gosti barova i restorana moći da skinu svoje maske za stolom.

Mnogo dodatnog posla čeka prodavnice odeće, gde će svlačionice biti potrebno dezinfikovati i proveriti nakon svakog kupca a odeća koja je isprobana, ali nije kupljena, mora da bude odložena na dva dana.

Oko polovine dece u Sloveniji vratiće se danas u škole i vrtiće u sklopu velikog ublažavanja karantinskih ograničenja u zemlji, nakon što je Vlada proglasila kraj epidemije prošle sedmice.

Prema uputstvima Ministarstva obrazovanja, u osnovnoj i srednjoj školi u jednoj učionici može biti smešteno do 10-15 dece, a u pojedinačnoj vrtićkoj grupi može biti 8-10 dece.

Svi zaposleni u školi i učenici devetih razreda biće obavezni da nose maske za lice, ali samo van svoje učionice.

Drugo ključno ograničenje koje se ukida je zabrana okupljanja na javnim mestima. Od danas je dozvoljeno okupljanje do 50 ljudi na otvorenom, ali samo ako se može osigurati bezbedna udaljenost koju preporučuju zdravstvene vlasti. Koncerti, zabave i slični događaji ostaju zabranjeni.

To znači da nema gledalaca na sportskim događajima, koji su od danas i zvanično dozvoljeni, uključujući i takmičenja u timskim sportovima. Štaviše, ponovo su dozvoljeni treninzi i rekreacija u zatvorenim prostorima, a izuzetak su fitness i wellness centri i bazeni.