Slovenija: Predsednik Pahor podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka EU

Slovenija: Predsednik Pahor podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka EU

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor doputovao je u zvaničnu posetu Republici Severnoj Makedoniji.

Posle prijema sa vojnim počastima u Skoplju, slovenački predsednik Borut Pahor i predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski održali su dug i prijateljski sastanak, nakon čega su usledili plenarni razgovori delegacija Republike Slovenije i Republike Severne Makedonije. Sastanak znači nastavak redovnog i prijateljskog dijaloga na predsedničkom nivou.

“Tokom razgovora predsednici Pahor i Pendarovski su potvrdili odlične i prijateljske odnose. Ocenili su da su Republika Slovenija i Republika Severna Makedonija saveznici i bliski prijatelji. Predsednik Pendarovski zahvalio se predsedniku Pahoru na materijalnoj i finansijskoj pomoći Republike Slovenije u suzbijanju pandemije koronavirusa. Predsednik Pahor ponovio je podršku Slovenije Severnoj Makedoniji na putu ka članstvu u EU. Dvojica predsednika su posebnu pažnju posvetili regionalnoj saradnji i situaciji u regionu,” saopšteno je iz Kabineta predsednika Slovenije.

Na konferenciji za novinare, predsednik Pendarovski je posetu predsednika Pahora ocenio kao izuzetno važnu. Rekao je da Sloveniju vidi kao bliskog saveznika i u NATO-u i u naporima Severne Makedonije na putu ka Evropskoj uniji. Zahvalio se predsedniku Pahoru na dosadašnjoj podršci i izrazio uverenje da budućnost regiona Zapadnog Balkana leži u integraciji zemalja u Evropsku uniju. Naglasio je odličnu saradnju slovenačkih i makedonskih policajaca u borbi protiv ilegalnih migracija i pohvalio kulturne projekte između dve zemlje.

Predsednik Pahor potvrdio je medijima da su Republika Slovenija i Republika Severna Makedonija prijatelji i saveznici. „Poseta se odvija u vreme koje obe države smatraju veoma važnim za Severnu Makedoniju, region i Evropsku uniju“, rekao je predsednik Pahor, dodajući da su posle duge blokade Grčke političari obe zemlje uspeli da pronađu kompromis što je omogućilo Republici Severna Makedonija da se približi EU i pridruži NATO-u.

“Moja današnja poseta nije slučajna. Kao predsednik jedne od zemalja EU, želeo bih da naglasim da je sada prava prilika da se ne odlaže sazivanje Međuvladine konferencije“, rekao je predsednik, objašnjavajući da razume zabrinutost nekih zemalja, ali da sve treba učiniti bez odlaganja.

„Slovenija se zalaže za uključivanje svih zemalja regiona zapadnog Balkana u Uniju. Ali ovde sam danas da podsetim Evropsku uniju na budućnost jedne zemlje. Ne bi bilo verodostojno da se, sada kada je Republika Severna Makedonija ispunila zahteve EU, traže razlozi da ne održi svoja obećanja. Kao veliki pristalica proširenja EU na zapadni Balkan i samouvereni Evropljanin, kažem: Sada je prilika koju EU ne sme propustiti “, zaključio je predsednik.

Pahor je položio venac na grob Goce Delčeva a planiran je i susret sa premijerom Zoranom Zaevim. Zvaničnu posetu Pahor završava sutra.