Slovenija: Predsednik Pahor poziva lidere stranaka na sastanak

Slovenija: Predsednik Pahor poziva lidere stranaka na sastanak

Inicijativa slovenačkog predsednika Boruta Pahota za sastanak lidera političkih partija na samom početku suočila se sa problemima jer su dve parlamentarne stranke, Lista Marijana Šareca (LMŠ) i Levica, odbile da odgovore na poziv.

Cilj sastanka je dogovor o potrebi da se zemlja fokusira na epidemiju, oporavak nakon pandemije i predsedavanje zemlje EU. Ipak, usprkos odbijanju dve stranke, Pahor ima velika očekivanja od sastanka.

Poziv je predsednicima stranaka upućen u ponedeljak nakon čega je pokrenut niz sastanaka sa njima radi razgovora o pripremama za zajednički sastanak.

Pahor procenjuje da je inicijativu za sastanak dao u pravom trenutku nakon što ju je prvi put izneo prošle godine. Rekao je da je dijalog posebno važan kada partijski lideri imaju različite stavove. „U takvim okolnostima dijalog poprima posebnu težinu i značenje.“

Predsednik veruje da trenutne sve veće političke razlike negativno utiču na prevazilaženje zdravstvene krize.

Smatra da je važno da lideri partija zajednički preispitaju strateške smernice za oporavak nakon krize i dogovore se o strateškim temama slovenskog predsedavanja EU.

U saopštenju se navodi da Pahor nije konsultovao nijednog lidera stranke pre slanja poziva, kako to navodi opoziciona lista Marjan Šarec (LMŠ) u svom odgovoru.

Lider DeSUS-a Karl Erjavec u međuvremenu se zahvalio Pahoru na pozivu. Takođe je obavestio predsednika da će se narednih nedelja predložiti izglasavanje nepoverenja vladi. Erjavec smatra da bi bilo bolje održati planirani sastanak nakon glasanja, s čime se Pahor složio.

Pahorova pres služba rekla je da su oba stava legitimna, ali je dodato da bi „odbijanje dijaloga u principu moglo dovesti do isključenja, što izgleda da niko ne favorizuje“.

Ipak, Pahor će se potruditi da sastanak doprinese da slovenačka politika postigne veći stepen konsenzusa o ključnim izazovima.

Smatra da bi ovo trebalo da dovede do tolerantnijeg i inkluzivnijeg raspoloženja u javnosti, koje smatra važnim za preduzimanje mera tokom zdravstvene krize i nakon nje.

Premijer Janez Janša vidi Pahorov poziv dobronamernim i neutralnim, dok se Pahor već sastao sa šefom opozicione Nacionalne stranke (SNS) Zmagom Jelinčičem.

Koalicija Nova Slovenija (NSi) takođe je pozdravila inicijativu, a lider Matej Tonin rekao je da bi sve stranke trebale težiti zajedničkom pristupu epidemiji, izlaznoj strategiji zemlje i toleranciji. Jedini način za postizanje ovih ciljeva je dijalog.