Slovenija: Predsednik Pahor protiv vanrednih izbora

Slovenija: Predsednik Pahor protiv vanrednih izbora

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da zemlja nije u političkoj krizi i da će eventualni vanredni izbori koje zahteva opozicija smanjiti sposobnost zemlje da se dokaže kao uspešna zemlja, predsedavajuća Savetom Evropske unije.

“Nismo u političkoj krizi jer sve institucije funkcionišu”, rekao je Pahor za Radio Televiziju Slovenije, napominjući da je to zbog nestabilne i neizvesne vladajuće većine u parlamentu, pre “stanje povećane političke neizvesnosti”, a ne politička kriza.

“Sve institucije rade, sve institucije imaju rukovodstvo. Imamo predsednike države, vlade, Narodne skupštine i Nacionalnog saveta i puni sastav svih ovih institucija. Sve ove institucije takođe rade svoj posao. Da se odsustvo ovih dva stuba stabilnosti dogodilo u bilo kojoj instituciji, mogli bismo razgovarati o političkoj krizi. Do tada, međutim, obično govorimo o povećanoj političkoj neizvesnosti, posebno zbog vrlo uporedivog odnosa snaga u parlamentu“, rekao je slovenački predsednik.

Govoreći o mogućnosti prevremenih izbora, Pahor je rekao da je protiv takve ideje, posebno zbog slovenačkog predsedavanja Savetom EU. “Ne samo da to ne bi koristilo našoj reputaciji u ovom smislu, već bismo propustili priliku da ojačamo svoju reputaciju uspešnim vođenjem Evropske unije. Stvar je u tome što Slovenija ima tako retku priliku da pokaže svoju sposobnost, ne samo tehnički, nego i u političkom smislu, predsedavanjem Savetom Evropske unije, a sledeće je za 13 godina. Da dadne nešto svoje evropskoj politici. To bi, naravno, zahtevalo malo više unutrašnje saradnje slovenačkih političkih snaga“, rekao je Pahor.

Osvrćući se na kritike protiv vlade Janeza Janše zbog navodne kontrole medija i neimenovanja delegiranih tužilaca u Evropsko javno tužilaštvo (EPPO), Pahor je rekao da želi da misli da bi vlada mogla da reši ove probleme do trenutka kada Slovenija preuzme predsedništvo EU 1. jula.

Pre nekoliko dana u Briselu, nakon sastanka sa evropskim liderima, Pahor je rekao da bi do početka slovenskog predsedavanja EU vlada u Ljubljani trebalo da se pozabavi dvama pitanjima koja su nedavno na udaru domaće javnosti – odbijanjem da imenuje dva tužioca u novo evropsko tužilaštvo i budžetskim finansiranjem slovenačke novinske agencije STA.

Slovenačka ministarka pravde Ljiljana Kozlović podnela je ostavku krajem maja zbog vladine odluke da poništi postupak za imenovanje dvoje tužilaca delegiranih u EU. Slovenačka opozicija već mesecima zahteva smenu vlade.