Slovenija: Predsednik Pahor se u Rimu sastao sa italijanskim predsednikom Matarelom

Slovenija: Predsednik Pahor se u Rimu sastao sa italijanskim predsednikom Matarelom

Na poziv predsednika Italijanske Republike, Sergia Mattarelle, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danas boravi u zvaničnoj poseti Rimu. Sastanak predsednika Pahora i Mattarelle nastavak je redovnog dijaloga koji predsednici susednih i prijateljskih zemalja održavaju čak i tokom epidemije. Predsednik Pahor bio je prvi gost predsednika Mattarele ove godine.

U zajedničkoj izjavi za medije predsednici Pahor i Mattarella najavili su da žele da na jesen zajedno posete Novu Goricu i Goricu, koje kao „dve Gorice i jedan grad“ donose divnu priču o evropskoj prestonici kulture bez granica 2025. godine, a koja prevazilazi regionalne okvire, u suštini je evropska i na to treba gledati kao na model suživota i saradnje.

U izjavi za slovenačke medije predsednik Pahor ocenio je sastanak kao veoma koristan: „Doneli smo odluke koje će imati pozitivan uticaj na odnose između Italije i Slovenije“, rekao je predsednik Pahor. On i predsednik Mattarella zatražili su da se postupak vraćanja Narodnog doma slovenačkoj nacionalnoj zajednici završi što je pre moguće, po mogućnosti do kraja jula, godinu dana nakon što je 13. jula 2020. postignut sporazum o obeležavanju stogodišnjice paljenja Narodnog doma od strane italijanskih fašista. Dvojica predsednika obratila su se i pitanju političke zastupljenosti slovenačke nacionalne zajednice u italijanskom parlamentu nakon što je doneta odluka o značajnom smanjenju broja poslanika i senatora.

Prema rečima predsednika Pahora, predsednik Mattarella izrazio je spremnost da pažljivo prati debatu kako bi slovenački predstavnici ostali u italijanskom parlamentu.

Predsednici Pahor i Mattarella takođe su razgovarali o izazovima sa kojima se suočava Evropska unija i pozvali na prevazilaženje razlika, umesto na njihovo produbljivanje.

Pahor je juče posetio Italijansko društvo za međunarodne organizacije (SIOI) i sastao se sa Francom Frattinijem, predsednikom društva, bivšim potpredsednikom Evropske komisije i bivšim italijanskim ministrom spoljnih poslova. Razgovarali su o aktuelnim temama međunarodnih odnosa, fokusirajući se na razvoj događaja na Mediteranu, evropsku perspektivu zapadnog Balkana i odnose Evropske unije sa spoljnim partnerima. Razmenili su ocene o suzbijanju epidemije Covid-19, kako na nacionalnom nivou, tako i na nivou Evropske unije.