Slovenija: Predsednik Pahor u radnoj poseti Crnoj Gori

Slovenija: Predsednik Pahor u radnoj poseti Crnoj Gori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji boravi u radnoj poseti Podgorici, sastao se sinoć sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem radi razgovora o pripremama za samit lidera inicijative proces Brdo-Brijuni, koji će biti održan 17. maja u Sloveniji povodom 10. godišnjice inicijative.

Nakon sastanka, predsednik Pahor je u izjavi za medije rekao da je inicijativa Brdo-Brijuni najvažnija politička inicijativa na zapadnom Balkanu iz koje je proizašao i Berlinski proces. Pahorova želja je, kako je naveo, da se pažljivo pripremi za predstojeći sastanak lidera inicijative, takođe u svetlu predstojećeg predsedavanja Slovenije Savetom Evropske unije. „Moj zadatak je da zajedno sa liderima pronađemo sveže ideje inicijative Brdo-Brijuni o tome kako zajednički (EU i zapadni Balkan) pronaći novu strategiju za brže proširenje EU na sve zemlje zapadnog Balkana, kako bi se sprečilo da te zemlje, u nedostatku poverenja u skoro članstvo u EU, razmatraju opasnije alternative“.

Predsednik Pahor je svestan da je to složen zadatak, ali on i predsednik Đukanović rekli su da su države članice inicijative najbolje upoznate sa ovom složenošću. „Ništa nije važnije od davanja poverenja ljudima u mirnu i bezbednu budućnost čak i tokom epidemije“, rekao je predsednik Republike Slovenije, dodajući da “moramo dati novi zamah procesu proširenja”.

Predsednik Pahor izrazio je iskrenu nadu da će predstojeći sastanak lidera inicijative u Sloveniji uspešno poslati poruke nade za širu podršku za primenu strategije, stabilnosti, pomirenja i evropske perspektive, “kako bismo svi mogli biti deo evropske porodice”.

„Ovo je jedino što može da obezbedi mir, sigurnost i prosperitet u ovom delu Evrope“, zaključio je predsednik.

Danas, u četvrtak, 6. maja 2021. godine, u 13 sati, predsednik Pahor će se u Tirani sastati sa predsednikom Republike Albanije Ilirom Metom. Nakon sastanka, dvojica predsednika daće izjave za medije.

Sledećih dana uoči sastanka Brdo-Brijuni u Sloveniji, predsednik Pahor sastaće se na odvojenim sastancima sa svim predsednicima zemalja uključenih u inicijativu. Sledeće nedelje, u četvrtak, 13. maja 2021. godine, u Prištini će se sastati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, a u petak, 14. maja 2021. godine, u Beogradu, sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da će se u subotu 15. maja 2021. sastati sa predsednikom Republike Hrvatske i kopredsedavajućim inicijative Zoranom Milanovićem.