Slovenija: Prema odluci parlamenta, prodavnice će biti zatvorene nedeljom

Slovenija: Prema odluci parlamenta, prodavnice će biti zatvorene nedeljom

Narodna skupština Slovenije usvojila je zakon kojim će se zatvoriti prodavnice nedeljom i državnim praznicima, sa izuzetkom malih prodavnica na mestima kao što su benzinske pumpe, aerodromi, bolnice i druge male prodavnice u kojima će kupci sami vlasnici servisirati uz pomoć studenata i penzionera, prenose mediji u Sloveniji.

Izmene i dopune zakona o maloprodaji, sponzorisane od opozicione Levice, usvojene su u utorak sa 72 glasa za i 13 glasova protiv predloga, uz dvostranačku podršku, uz izuzetak liberalne koalicije Stranka modernog centra (SMC) i Nacionalne stranke ( SNS).

“Sektor zapošljava oko 115.000 ljudi, od kojih jedan deo mora raditi nedeljom, što znači da ne mogu provesti dan sa porodicom”, argumentovao je Luka Mesec pri prvom predstavljanju zakona, predloženog od strane Sindikata radnika u trgovinskom sektoru na Praznik rada, da prodavnice zauvek budu zatvorene nedeljom.

To je bilo nakon što je vlada u martu izrekla privremenu zabranu nedeljne kupovine u okviru mera za zaustavljanje širenja koronavirusa.

Prvobitni plan bio je da se trajna zabrana donese do leta, ali amandmani koalicije usvojeni neposredno pre ulaska parlamenta u pauzu značili su da zakon nije prešao na treće čitanje pre nego što je vladina privremena zabrana kupovine u nedelju već ukinuta.

Izmene će stupiti na snagu 15 dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

To znači da trgovci više neće moći da drže otvorene prodavnice nedeljom, osim prodavnica do 200 kvadratnih metara na benzinskim pumpama, graničnim prelazima, lukama, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama i bolnicama.

Ostale prodavnice takve veličine moći će biti otvorene nedeljom i praznicima samo ako tih dana kupce opslužuju vlasnici ili njihovi predstavnici, studenti i penzioneri.

Na referendumu 2003. više od 57% glasalo je za zabranu nedeljne kupovine.

Vlada ne podržava zabranu, a Ministarstvo ekonomije tvrdi da je trgovina na malo strateški sektor slovenačke ekonomije i izražava zabrinutost zbog uticaja zabrane na sektor, radna mesta, dobavljače i turističke centre.

Umesto toga, vlada se zalagala za to da sindikat i poslodavci u dijalogu dođu do rešenja. Trenutno važeći kolektivni ugovor predviđa da većina trgovina bude zatvorena na svih 15 državnih praznika i ograničava radno vreme nedeljom na 12 nedelja godišnje.

Privredna komora protivi se zabrani, tvrdeći da bi zatvaranje radnji u nedelju dovelo do otpuštanja radnika. Takođe je pomenuta mogućnost da ospori zabranu na Ustavnom sudu.