Slovenija: Premijer Janša formalno optužen za zloupotrebu službenog položaja

Slovenija: Premijer Janša formalno optužen za zloupotrebu službenog položaja

Odlukom Tužilaštva, premijer Slovenije Janez Janša formalno je optužen za zloupotrebu službenog položaja zbog prodaje imovine izvršene 2005. godine, više od šest godina nakon pokretanja istrage, izvestio je Večer u četvrtak.

Janša je optužen zajedno sa dvojicom bivših direktora kompanija koje su učestvovale u više transakcija, Brankom Kastelićem i Klemenom Gantarom.

Slučaj je povezan sa parcelom u dolini Trente u Alpima koju je Janša kupio 1992. godine i prodao 2005. godine, u vreme kada je prvi put bio premijer, za oko 131.000 EUR, gotovo devet puta više od cene koju je platio .

Kupac, programer nekretnina Eurogradnja, zatim je plac, zemljište duž reke dostupne samo preko mosta, 2005. godine prodao za 146.000 EUR drugoj kompaniji Imos. Iste godine Imos je prodao Janši trosobni stan u centru Ljubljane za 236.100 EUR.

Tužilaštvo tvrdi da je Eurogradnja platila za zemlju 100.000 EUR više nego što je vredelo, što je tada uračunato u cenu stana.

Kada je Imos bankrotirao, vrednost parcele je zvanično procenjena na 17.655 evra, ali je potom parcela prodata za 127.500 evra na aukciji koju je pobedio Damjan Podjed, podgrijavajući priče o veštačkoj ceni parcele što je pomoglo Janši.

Međutim, u avgustu 2018. godine Podjed je plac prodao drugoj osobi za 140.000 EUR. Za sada se među osumnjičenima ne pojavljuju ni Podjed ni konačni kupac.

Janša je žestoko negirao sve navode o nezakonitim radnjama otkako su se prvi put pojavili u medijima 2011. godine. Naglasio je da je u karijeri zaradio dovoljno novca platama i višestrukim bestselerima i optužbe je odbacio kao deo zavere ljudi koji stoje iza scene i žele da ga uklone iz politike.

Transakcija Trente bila je jedna od optužbi protiv njega u izveštaju Komisije za sprečavanje korupcije iz 2011. godine.

Za ovo krivično delo zaprećena je osmogodišnja zatvorska kazna i podleže zastarevanju u roku od dvadeset godina.