Slovenija: Premijer poziva von der Leyen da pošalje komisiju za utvrđivanje činjenica

Slovenija: Premijer poziva von der Leyen da pošalje komisiju za utvrđivanje činjenica

Suočavajući se sa optužbama da je odgovoran za nedostatak medijskih sloboda u Sloveniji, premijer Janez Drnovšek uputio je pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leien.

Poštovana gospođo predsednice,

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova podsetila je nedavno na optužbe u vezi sa slobodom štampe u Sloveniji. Ove optužbe usledile su nakon nekoliko sličnih izjava portparola Evropske komisije, koji su u raznim prilikama, bez ikakvih dokaza, zasnovanih samo na izveštavanju pojedinačnih medija, dovodili u pitanje slobodu štampe, vladavinu zakona, nezavisnost pravosuđa i stanje demokratije u Sloveniji u globalu.

Počev od 1. jula 2021. Slovenija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

Suočili smo se sa sličnom situacijom do 2008. godine, kada je naša zemlja prvi put predsedavala Savetom EU. Na sličan način, pismo koje je potpisao 571 novinar i urednik iz Slovenije kružilo je širom Evrope. Pismo je bukvalno okarakterisalo predsedavanje Slovenije kao veliku pretnju celoj Uniji.

Već tada su mnogi evropski mediji pokupili takve apsurdne optužnice kao objektivno izveštavanje i neprekidno ih ponavljali. Naše prvo predsedavanje EU pokazalo se da nije „velika pretnja Uniji“; umesto toga, naš predan rad u zajedničku korist svih država članica EU bio je ključ za njegov uspeh.

Uprkos ovoj činjenici, drugom predsedništvu Slovenije prethode slični pokušaji koje su organizovali isti protagonisti sa spiska od 571 novinara kao i 2007. godine; sa žaljenjem napominjemo da je, ovog puta, uz učešće nekih zvaničnika institucija EU.

Kao što smo svi potpuno svesni, EU se suočava sa mnogim značajnim izazovima. Svesna pandemije, Slovenija se odgovorno priprema za predsednika. Stoga ne želimo da naš rad bude zasjenjen apsurdnim optužbama koje može odbaciti svako ko bi u pratnji sposobnog prevodioca proveo dan ili dva prateći slovenačke medije i političku dinamiku.

Stoga pozivam ad hoc radnu grupu, sastavljenu od predstavnika Evropske komisije, da poseti Sloveniju što je pre moguće kako bi iz prve ruke posmatrali stanje demokratije, vladavine prava, nezavisnosti sudstva i slobode i pluralizma medija u Sloveniji. Međutim, ako smatrate da je prikladno, u ovu grupu mogu biti uključeni i predstavnici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Mi zapravo imamo problem sa stanjem demokratije u Sloveniji uopšte. Međutim, moram da naglasim da su koreni i uzroci ovog problema mnogo dublji i stariji – povezani sa slovenačkim komunističkim nasleđem. Dozvolite mi da citiram pronicljivo zapažanje profesora Bugariča, uglednog pravnika i bivšeg insajdera: „… mnoge institucije „vladavine prava“ (sudovi, državna služba i mediji) duboko su politizovali bivši„ službenici nomenklature “. Umesto da brane vladavinu zakona, ove institucije, nesposobne da odole snažnom političkom pritisku svojih ’principala’, bavile su se sprovođenjem zakona favorizujući partijske političke interese. Budući da je levo-liberalni politički blok – bivši komunisti (socijaldemokrati, SD) i reformisana Komunistička omladinska organizacija (Liberalna demokratija Slovenije, LDS) – dominirali političkim prostorom skoro četrnaest godina, to je snažno uticalo na formiranje slovenačke elite u globalu. Shodno tome, većina slovenačkih elita gravitirala je „zadržavajućoj“ eliti, koju su predstavljale političke stranke LDS i SD. Ova elita je uspela da stvori bolje kontakte sa poslovnim sektorom, medijima, akademskom zajednicom i, što je najvažnije, sa značajnim delom javnog sektora, uključujući pravosuđe, državnu službu, državne kompanije itd.” – Bojan Bugarič, „Kriza Ustavna demokratija u postkomunističkoj Evropi: „Zemlje između “demokratije i autoritarizma“(2015) ICON 229.“

Ova procena datira iz 2015. godine, dok je moja vlada započela svoj mandat pre manje od godinu dana, na samom početku epidemije. Stoga bi poseta predložene misije za utvrđivanje činjenica institucija EU pružila priliku da se proceni širina situacije i nedvosmisleno odgovori na sledeća pitanja:

Da li je u skladu sa evropskim vrednostima, normama i osnovnim principima vladavine prava da u zemlji članici EU:

 • Novinar koji izveštava o korupciji lokalnih tajkuna povezanih sa prethodnim režimom brutalno je napadnut i pretučen gotovo do smrti, a opet, nakon više od jedne decenije, počinioci još uvek nisu osuđeni?
 • Državna novinska agencija brutalno uznemirava novinara jer ne piše izveštaje u skladu sa željama menadžera, a zatim biva otpušten kada mu se dijagnostikuje rak i ubrzo umre?
 • Premijer podiže optužnicu protiv novinarke koja je 2015. rezultirala uslovnom zatvorskom kaznom od pet meseci samo zato što je objavila fotografiju na kojoj šalje poruke tokom javno emitovane sednice parlamenta?
 • Premijer javno poziva državne i druge kompanije u 2018. godini da ne objavljuju oglase u onim medijima koji kritikuju vladu?
 • Devedeset posto svih medija je u vlasništvu ili njima upravljaju ljudi koji javno podržavaju jednu stranu političkog spektra?
 • Devedeset posto svih medija promoviše ljude koji se protive preventivnim merama usvojenim za suzbijanje pandemije COVID, a većina njih takođe promoviše ljude koji javno prete članovima vlade, parlamenta i vladinim stručnjacima za epidemije?
 • Državne vlasti i državni univerziteti sistematski su vršili nezakonite (ne) akcije: prvo, sprečavanje osnivanja privatne visokoškolske ustanove (Novi univerzitet); drugo, da ometa njegovo zakonito funkcionisanje i, treće, da sprovede raspuštanje univerziteta kako bi zaustavio svoje obrazovne aktivnosti izmenama Zakona o visokom obrazovanju?
 • Rukovodstvo sudske grane vlasti uključuje sudije za koje je utvrđeno da su kršile ljudska prava u svom radu u prethodnom totalitarnom komunističkom režimu?
 • Sudije koje su „ispitivale“ ubistva civilnih izbeglica na granici ili osuđivale pojedince na smrt u „kengurskim sudovima“ takođe čine rukovodstvo sudske grane vlasti?
 • Predsedavajući takozvane nezavisne institucije (Revizorski sud) koji je prekršio zabranu sukoba interesa i vladavinu zakona i dalje ostaje na funkciji kao da se ništa nije dogodilo?
 • Sudije aktivno učestvuju u događajima političkih partija, odevene u simbole totalitarnog režima?
 • Sudski savet i Vrhovni sud prigovaraju svakom povećanju transparentnosti i javnosti njihovog funkcionisanja i istovremeno se zalažu za izlazak iz sistema provera i ravnoteže (nedavne presude kojima se ograničava javni pristup sudskim dokumentima ili druga koja sudijama sprečava biti saslušan pred parlamentarnim anketnim odborom pored čvrstog prigovora na digitalizaciju i objavljivanje svih presuda)?
 • Postoje ozbiljni izazovi za unutrašnju sudsku nezavisnost i nepristrasnost, što se vidi u brojnim pokušajima da se sudiji i tužioci (Radonjić, Testen, Kotnik, itd.) Ućutkaju i uklone uzbunjivači i da čak postoji konačna presuda Vrhovnog suda. Sud u kojem je ovaj utvrdio da je njegov predsednik, neformalno, telefonom, intervenisao kod javnog tužioca da nastavi obustavljeni krivični postupak?
 • Više od desetak presuda ustavnog suda i dalje ostaje neprimenjeno i da li je u nekim slučajevima Ustavni sud, nakon što je promenio svoj sastav, opravdao takvo neaktivnost post post facto davanjem neutemeljene promene u ustaljenoj sudskoj praksi?
 • Opozicioni lider čija je stranka trebala pobediti na izborima osuđen je na zatvorsku kaznu po lažnoj optužnici tri nedelje pre izbora?
 • Politička stranka, zastupljena i u nacionalnom i u evropskom parlamentu, snažna kritičarka Izraela i pristalica Hamasa, deluje iz vile zaplenjene od jevrejske porodice koja je stradala u Aušvicu?
 • Policija je nezakonito upala u sedište glavne opozicione stranke, pokušavajući da joj oduzme server pod izgovorom da ne postoji?
 • Policija je nezakonito upala u sedište Nacionalne banke i zaplenila arhive ECB da izvrši pritisak na guvernera Narodne banke da odstupi?
 • Više od jedne milijarde (!) Evra oprala je državna banka za strani režim i njegove terorističke filijale pod međunarodnim sankcijama, dok – nakon više od deset godina – počinioci ostaju bez optužnice. Uprkos činjenici da brojne dokaze o najvećem pojedinačnom činu organizovanog međunarodnog kriminala u našoj istoriji pružaju strane istrage i rad slovenačkog parlamentarnog istražnog odbora. Gde 90% medija u zemlji i dalje ćuti (gde je otišla provizija između 300.000.000 i 400.000.000 EUR)?
 • Kompletno rukovodstvo svih vladinih grana vlasti tokom javnog događaja oduševljeno peva i aplaudira pesmi pod nazivom „EU je lopovska banda“?

 

Poštovana gospođo predsednice,

Ne želim da se saga o neutemeljenim optužbama o aktuelnoj slovenačkoj vladi i dalje širi Evropom – nažalost uz pomoć institucija EU – jer uglavnom služi za prikrivanje stvarnih problema sa kojima se suočava naša demokratija.

Stoga predlažem da brzo postignemo dogovor o formiranju gore pomenute grupe za utvrđivanje činjenica i dogovorimo posetu Sloveniji. U okviru svojih nadležnosti, Vlada Republike Slovenije će osigurati da članovi grupe imaju pristup svim željenim informacijama.

Bili bismo veoma srećni kada bi takva grupa, u okviru svoje „misije utvrđivanja činjenica“, takođe predložila mere u skladu sa evropskim normama, pomoću kojih Slovenija može rešiti gore opisane probleme. Čim se dogovorimo oko detalja misije, poslat ćemo vam detaljne dokaze o gore pomenutim pitanjima.

Poštovana gospođo predsednice,

Kao što je utvrđeno Ugovorom o Evropskoj uniji, očekujem da će Komisija delovati u skladu sa principom lojalne saradnje između Evropske unije i država članica i podrazumevanog uzajamnog poštovanja, za šta je potreban objektivan, sveobuhvatan i nepristrasan tretman i poštovanje stvarne činjenice su od ključne važnosti.

Molim vas da prihvatite moje uvažavanje.