Slovenija: Pretnje sankcijama i predsedavanje Savetom EU

Slovenija: Pretnje sankcijama i predsedavanje Savetom EU

U četvrtak, 1. jula, Slovenija će preuzeti predsedavaje Savetom EU do kraja godine, čime će se završiti period “tripartitnog predsedavanja” između Nemačke, Portugala i Slovenije, koje bi trebalo da karakteriše kontinuiran rad na najvažnijim pitanjima Unije u pandemiji i nakon nje.

Nemačko i potrugalsko predsedavanje prošli su, manje više, bez problema i jedino pitanje koje uopšte nije rešeno i čije se rešenje ne nazire je proširenje Unije, pre svega na Severnu Makedoniju i Albaniju. Aktivnosti na ovom pitanju, ali i mnogim drugim, bi trebale da budu nastavljene i u narednih šest meseci ali se postavlja pitanje stabilnosti Slovenije u narednih šest meseci. Naime, sa premijerom Janezom Janšom, koji pomalo autokratski donosi odluke o najvažnijim pitanjima, i opozicijom koja traži njegovu smenu zbog “niza propusta i nepoštovanja zakona i Ustava”, država bi mogla vrlo lako da klizne u političku krizu tokom mandata na čelu Saveta EU.

U međunarodnim krugovima, Janša je poznat kao neko ko ne poštuje slobodu medija, meša se u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i, možda i najvažnije dobar je prijatelj sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zbog toga, Janšino ćutanje na odluke Orbanovog kabineta, uključujući i poslednje o LGBTIQ pravima, snažno će odjeknuti u Briselu.

Građani Slovenije su podeljeni oko podrške Janši i njegovoj vladi te se svakog petka okupljaju kako bi protestovali protiv njegove politike. Poznati kao “biciklistički protesti” okupljaju veoma varijabilan broj učesnika te se, s jedne strane, čini da se radi o grupici nezadovoljnika, a onda se na protestima pojavi nekoliko hiljada njih pa se može govoriti i o masovnom nezadovoljstvu.

Činjenica da Slovenija još uvek nije imenovala dvojicu tužilaca u Evropsko javno tužilaštvo dodatno nosi sumju u dobro predsedavanje. Naime, Janša je odbio da imenuje dvoje tužilaca koje je predložio Savet tužilaca u Sloveniji. Ovo je bio neposredan povod da ministarka pravde, Ljiljana Kozlovič, podnese ostavku ali je Janšin potez u Evropskom parlamentu viđen i kao mešanje u izbor nezavisnih tužilaca. Zbog toga je grupa poslanika Evropskog parlamenta zatražila da se suspenduju isplate iz evropskih fondova za Sloveniju.

Ukoliko se to i dogodi, biće to retka situacija da je na čelu Unije zemlja koja je pod sankcijama.