Slovenija: Prevodilačka platforma dobila investiciju od 1,2 miliona evra

Slovenija: Prevodilačka platforma dobila investiciju od 1,2 miliona evra

Slovenačka prevodilačka platforma TAIA, koja koristi metode dubokog učenja, primila je 1,2 miliona evra investicije od Fil Rouge Capital-a, evropskog fonda rizičnog kapitala. Sredstva će se koristiti za jačanje prisustva TAIA na stranim tržištima i dalji razvoj algoritama za duboko učenje.

Prema TAIA INT, kompaniji koja stoji iza platforme, ovo je jedno od najvećih ulaganja u tehnološke kompanije u Sloveniji ove godine.

„Ulaganjem ćemo se moći brže širiti na zapadnoevropskom tržištu, osigurati oslonac u SAD i nastaviti razvijati tehnološka rešenja koja omogućavaju brži i kvalitetniji prevod“, rekao je za STA Marko Hozjan iz TAIA INT, koja je zabeležila gubitak od 90.000 EUR na 296.000 EUR prihoda u 2019. godini.

TAIA se prodaje kao most između prevodilačkih agencija i besplatnih veb prevodilaca. Klijenti u roku od nekoliko sekundi mogu dobiti ponudu za prevoditeljski posao, a zatim jednim klikom dobiti mehanički prevod uređen od strane ljudskog prevodioca.

Hozjan, suosnivač i direktor TAIA INT-a, rekao je da ovaj metod interfejsa ubrzava prevođenje i čini ga jeftinijim i do 50%.

Ali bilo je i kritičkih glasova u prevodilačkoj zajednici koji su tvrdili da je metoda podržana neplaćenim naknadnim uređivačkim radom prevodilaca i predstavlja damping.

Od svog pokretanja krajem 2018. godine, TAIA je prevela preko 15 miliona reči, a koristilo ju je preko 1.800 korisnika, uključujući velike kompanije poput Red Bull-a, Hervis-a, 3M-a, Muller-a i Petrol-a.

Kompanija trenutno ima 16 zaposlenih i planira da zaposli još pet u narednim mesecima, pre svega programera i stručnjaka za digitalni marketing.