Slovenija: Prihod Triglav Grupe manji za tri odsto u prvom polugodištu

Slovenija: Prihod Triglav Grupe manji za tri odsto u prvom polugodištu

U prvih šest meseci 2020. godine, osiguravajuća kompanija Triglav grupa objavila je konsolidovanu dobit pre oporezivanja od 40,6 miliona evra, što je pad za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je grupacija.

Andrej Slapar, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav dd, rekao je: „Čak i u ovim izazovnim uslovima, sa timom od preko 5.200 zaposlenih, fokusiramo se na sprovođenje naših strateških smernica i obezbeđujemo da naše poslovanje ostane profitabilno i sigurno. U prvoj polovini godine, prihod od premija beleži rast, dok je na ostvarenu dobit negativno uticalo pogoršanje stanja na svetskim finansijskim tržištima, a delom i veliki CAT i drugi jednokratni događaji. Pandemija je radikalno promenila način poslovanja i uspešno smo se prilagodili ovoj situaciji. Prednost smo dali zdravlju naših klijenata, zaposlenih i drugih zainteresovanih strana, kontinuirano pružali usluge klijentima i nastavili da sledimo ciljeve održivosti i solidarnost sa okruženjem. Vanredna situacija dala je dodatni zamah prema našim planiranim razvojnim aktivnostima i ocenjujemo da smo napravili važan korak u pravcu digitalne transformacije Grupe”.

Deo dobiti Triglav grupe pre oporezivanja, koja je ostvarena od preuzimajućih poslova, iznosio je 34,6 miliona evra (indeks 103), a deo prihoda od finansijskih ulaganja 5,3 miliona evra (indeks 83). Podeljeno po segmentu osiguranja, 85% ukupne dobiti (u poređenju sa 89% prošle godine) ostvareno je segmentom neživotnog osiguranja. Pored dobrih rezultata premijskih prihoda, na to su uticale i niže stope prinosa od ulaganja i stvaranje dodatnih rezervisanja. Profit segmenta zdravstvenog osiguranja se poboljšao zbog prihoda od premije i smanjenih troškova poslovanja, dok se ukupna dobit u segmentu životnog i penzionog osiguranja smanjila, uglavnom zbog stvaranja rezervi kao rezultat testa adekvatnosti obaveza u segmentu penzijskog osiguranja.

Procenjuje se da je zemljotres u Zagrebu izazvao 6,7 miliona evra bruto 24 potraživanja, a oluje sa tučom u prvoj polovini februara u Sloveniji donele su zahteve od 5,0 miliona evra, dok je tuča nanela štete na usevima što je rezultiralo zahtevima od 540 000 evra iz poslovnica osiguravajuće kuće u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj.

Konsolidovana bruto premija grupe porasla je za 7% na godišnjoj osnovi na 673,4 miliona evra u januaru-junu, pošto su premije na slovenačkom tržištu porasle za 4%, a premije u inostranstvu veće za 8%. Premije u sva tri segmenta osiguranja rasle su, pri čemu su premije neživotnog osiguranja porasle 6%, premije zdravstvenog osiguranja došle su na 17%, a premije životnog i penzionog osiguranja povećale se 3%.