Slovenija: Prilika za kompanije u svemirskoj tehnologiji

Slovenija: Prilika za kompanije u svemirskoj tehnologiji

Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju promoviše razvoj visokotehnoloških kompanija i njihovo predstavljanje na stranim tržištima. U tom kontekstu, otvorile su se mnoge mogućnosti u svemirskoj tehnologiji, jer je slovenačka saradnja sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) otvorila ovaj segment i slovenačkoj nauci i slovenačkoj ekonomiji, rekla je slovenačka vlada u saopštenju za javnost.

„Tehnološka rešenja koja se razvijaju u okviru svemirske tehnologije sve više se primenjuju u našem svakodnevnom životu“, rekao je ministar Zdravko Počivalšek tokom svog govora na 13. evropskoj svemirskoj konferenciji koja je organizovana na mreži 12. i 13. januara u saradnji sa Business Bridge Europe, Evropska komisija, Evropski parlament, Evropska svemirska agencija (ESA) i Evropska investiciona banka (EIB). „Za uspešan kraj krize i ekonomski razvoj svaka prilika koja se ukaže našim kompanijama sa visokom dodatom vrednošću biće veoma važna. Ovo je naš prioritetni zadatak u tekućoj godini “.

Među sponzorima virtuelne konferencije bile su kompanije i agencije u svemirskim tehnologijama, kao što su Airbus Space, Ariane Group, Adriane Space, Serci ESo, Telespazio, SAS, T Sistems, EutelSat, KSAT, Thales, Serco itd.

Učesnike je pozdravio Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, mnogi poverenici za unutrašnje tržište, inovacije, spoljne poslove, odbranu i svemir, kao i drugi visoki predstavnici Evropske komisije i nekoliko ministara. Organizovano je i 18 okruglih stolova o aktuelnim temama, a na konferenciji su učestvovale slovenačke kompanije.

“Govornici su naglasili važnu ulogu svemira, kojem će se u narednim godinama dati dodatni fokus i dodati finansijska sredstva. Svemirske tehnologije su važne za brži ekonomski razvoj i oporavak nakon pandemije, za postizanje ekoloških ciljeva, digitalizaciju, odbranu i sigurnost, kao i za bolje funkcionisanje javnog sektora i svakodnevnog života. Svemir je takođe važan generator novih inovacija koje se dobro koriste u nekoliko drugih oblasti. Male, inovativne kompanije igraju važnu ulogu u tome”, naglasila je Vlada u saopštenju.

Ministar Počivalšek predstavio je slovenačka iskustva i pravce na polju svemira. Naglasio je značaj svemirskih tehnologija koje se već koriste u svakodnevnom životu i u borbi protiv pandemije, zbog čega polju treba posvetiti posebnu pažnju. Lansiranjem prvih satelita prošle godine Slovenija se postavila na svemirsku mapu. Nove tehnologije koje su sateliti lansirali u svemir predstavljaju napredak, sa novim rešenjima u minijaturizaciji i boljim kvalitetom video zapisa iz svemira. „Nekoliko slovenačkih kompanija je bilo veoma uspešno, posebno u posmatranju Zemlje, i naša je želja da im se nekoliko kompanija pridruži u budućnosti“, rekao je ministar Zdravko Počivalšek. „Svemirske tehnologije igraće važnu ulogu u pokretanju novog ekonomskog ciklusa, jer mogu da doprinesu povećanju produktivnosti, poboljšanoj mobilnosti, ubrzanoj digitalizaciji i efikasnijem upravljanju resursima.

Područje istraživanja u svemiru će takođe biti jedno od važnih područja tokom slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, kada će veliki fokus biti usmeren na „novi prostor“, novoosnovana preduzeća i mala i srednja preduzeća, kako bi se omogućilo brže ekonomsko razvoj i sigurnost.