Slovenija: Proces proširenja EU mora ostati živ, kaže Logar

Slovenija: Proces proširenja EU mora ostati živ, kaže Logar

Uoči početka slovenačkog predsedavanja Savetom EU, ministar spoljnih poslova Anže Logar rekao je u intervjuu za veb portal Euroactiv da proces proširenja EU mora ostati živ. Dodao je da Slovenija snažno podržava teritorijalni integritet Zapadnog Balkana.

Što se tiče širenja veze sa Zapadnim Balkanom, Evropska unija bi trebalo da što pre zameni pristup „da vidimo šta će se dogoditi“ strategijom rešavanja problema, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar za Euroactiv.

Ministar Logar je dodao da proces proširenja EU mora ostati živ. „Zemlje moraju da znaju da će, ako ispune određene uslove, proširenje na njih biti sledeći korak“, rekao je, navodeći kao primer Albaniju i Severnu Makedoniju.

Na pitanje o takozvanim “non-paperima” koji su se pojavili početkom ove godine i ukazali na promene granica na Balkanu, ministar Logar je odgovorio da Slovenija snažno podržava teritorijalni integritet Zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina predstavlja najveći izazov u ​​regiji, ali velike nade polaže u novog visokog predstavnika EU u BiH Christiana Schmidta, koji je nedavno nasledio Valentina Incka.

“Ako započnemo sa Severnom Makedonijom i Albanijom i ako bude napretka u dijalogu Beograda i Prištine, ovo će sigurno biti vrlo pozitivna poruka za region, što bi posledično vodilo ka efikasnijoj BiH”, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova.

Što se tiče odnosa EU i Rusije, ministar Logar je priznao da odnosi “zapravo nisu baš dobri”. „EU bi trebalo da govori jednim glasom i trebalo bi da vodimo temeljnu debatu o tome gde smo pre sledećih koraka.“

Povodom odnosa sa Kinom, slovenački ministar spoljnih poslova rekao je da je pandemija Covid-19 pokazala da je EU „postala previše zavisna od Pekinga“. „Postoji neravnoteža u trgovini između država članica EU i Kine, a postoje različita gledišta o važnosti odnosa koji bi trebalo da budu ravnopravni u okviru EU“, rekao je Logar.