Slovenija proglasila kraj epidemije, mere ostaju na snazi

Slovenija proglasila kraj epidemije, mere ostaju na snazi

Slovenačke vlasti održale su u utorak konferenciju za štampu na kojoj su objavile kraj epidemije COVID-19 u zemlji.

Konferenciji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Franc Vindišar i državni sekretar u Ministarstvu za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Mateja Ribič.

Prema trenutnim podacima, juče sprovedeno ukupno 2.330 PCR testova i 39.801 brzi test antigena. PCR testovi potvrdili su 112 novih infekcija, što predstavlja stopu pozitivnosti od 4,8%. Pre nedelju dana stopa pozitivnosti bila je 7,2%. Prema današnjim podacima, sedmodnevni prosek potvrđenih slučajeva je 132.

769.248 osoba starijih od 18 godina i 521.172 starijih od 50 godina primilo je prvu dozu vakcine, dok je 551.906 osoba starijih od 18 godina i 428.764 starijih od 50 godina potpuno vakcinisano.

Trenutno je 122 pacijenta hospitalizovano zbog COVID-19, od kojih je 40 zahteva intenzivnu negu, a dva pacijenta sa COVID-19 su umrla juče.

Kako je objasnio Vindišar, epidemiološka situacija u Sloveniji je povoljna, zahvaljujući svima koji su mere pratili, vakcinisali se i, pre svega, ponašali odgovorno. Velika zahvala ide radnicima primarne zdravstvene zaštite koji vrše vakcinaciju. Savetodavna grupa će nastaviti da procenjuje neophodnost pojedinačnih mera na nedeljnom nivou, međutim, ne očekujemo veće ublažavanje. Svi usvojeni pravilnici ostaju na snazi. Trenutno je u Sloveniji dostupno dovoljno vakcina da bilo kome omoguće da se vakciniše. Centri za vakcinaciju otvaraju vrata čak i ljudima bez prethodnog zakazivanja.

“Prošlo je teških 18 meseci. Epidemija nas je dovela do mnogih poteškoća. Uspeli smo da se provučemo zahvaljujući saradnji i solidarnosti, ali još uvek nismo zakoračili preko cilja”, rekao je Vindišar. Pozvao je građane da se što pre vakcinišu.

Mateja Ribič je rekla da je epidemija završena, što je dobro i zbog čega svi treba da se raduju. Situacija u ustanovama socijalne zaštite se znatno poboljšava. U poslednjih nedelju dana slučajevi zaraze otkriveni su samo kod jednog stanara među svim domovima za negu i kod dva zaposlena.

Ribič je rekla da će na snazi ostati niz mera koje će nastaviti da pomažu ustanovama socijalne zaštite. Ministarstvo će i dalje pružati sredstva za dodatne poslove. Domovi za negu i druge institucije značajno su ojačani u pogledu broja zaposlenih. Zaposleni će i dalje imati pravo na dodatke za vanredne situacije i za crvene zone ako će takvu zonu trebati uspostaviti. Takođe će biti obezbeđena sredstva za privremeni raspored zaposlenih. Mera za finansiranje zaštitne opreme i dezinfekcije biće takođe na snazi do kraja godine. Mera za pokrivanje troškova uspostavljanja crvene zone u ustanovama socijalne zaštite, prihoda izgubljenih zbog upražnjenih mesta i nadoknade dodatka za negu zbog kućne nege takođe će biti na snazi do kraja 2021. godine.

Kako je istakla gospođa Ribič, kraj epidemije učiniće kraj automatskom mesečnom obnavljanju prava na javne fondove.

Porodice su tokom epidemije primale pomoć sa povećanim dodatkom za negu deteta od 100 evra mesečno, isplaćenim tokom cele epidemije. Tokom epidemije isplaćen je i povećani dodatak za velike porodice od 100 evra za troje ili 200 evra za četvoro i više dece. Jednokratni dodatak za solidarnost za novorođenčad od 500 evra i dalje će se isplaćivati godinu dana nakon završetka epidemije, u skladu sa PKP7. Na ostale mere podleže zakonski ograničeno vreme i na njih ne utiče proglašenje kraja epidemije.

Mere na tržištu rada takođe su bile među ključnim merama namenjenim zaposlenima i privatnom sektoru. Od njih je samo mera privremene naknade za nezaposlenost povezana sa tim da li je proglašena epidemija. Ostale mere se primenjuju nezavisno od proglašenja epidemije do datuma njihovog završetka. Ključne mere, uključujući privremeno otpuštanje, rad na kratko, karantin i naknade za više sile i subvencije za minimalne zarade, primenjivaće se do 30. juna 2021. godine.

Državni sekretar Ribič naglasila je da će se situacija na tržištu rada i dalje nadgledati i preduzimati mere gde je to potrebno. Podaci o tržištu rada pokazuju da su preduzete vladine mere bile efikasne i postigle svoj cilj. Juče je broj nezaposlenih bio manji od 73.000, što je za 5.000 manje nezaposlenih nego u mesecu koji je prethodio početku prvog proglašenja epidemije.