Slovenija: Protesti muslimanske zajednice protiv izraelske zastave na zgradi vlade

Slovenija: Protesti muslimanske zajednice protiv izraelske zastave na zgradi vlade

Muslimanska zajednica Slovenije smatra postavljanje izraelske zastave na zgradi slovenačke vlade „zloupotrebom moći“ i podrškom „izraelskoj genocidnoj politici“.

Lideri Muslimanske zajednice Slovenije, jedne od dve organizacije koje predstavljaju muslimane u zemlji, uputili su otvoreno pismo premijeru Janezu Janši rekavši da je „vlada podigla zastavu okupatorske sile u ime svoje ideologije, a ne u naše ime”. Dodali su da je podrška Izraelu još više zabrinjavajuća u trenutku kada “izraelske vlasti vode politiku genocida i aparthejda”.

Muslimanska zajednica veruje da „Hamas ima samo potencijalnu želju da uništi Izrael“, dok s druge strane izraelska država „zapravo uništava narod i društvo Palestine“.

U pismu su muslimanski lideri podsetili Janšu da je početni trenutak najnovijih događaja na Bliskom istoku bio kada su izraelske snage krenule na džamiju Al-Aksa, treću po važnosti u muslimanskom svetu, na kraju svetog meseca Ramazana, što predstavlja „kršenje osnovnih ljudskih prava bez presedana u novijoj istoriji”.

Pitali su premijera “kako bi se osećao da je policija provalila u katedralu u kojoj su on i njegova porodica mirno prisustvovali hrišćanskoj verskoj ceremoniji”.

„Da li zaista imate tako bezosećajan odnos prema žrtvama i da li vam je svejedno kako se oseća 50.000 muslimana u Sloveniji?“ dodaje se u pismu koje je potpisao Muhamed Čerkez, predsednik odbora Muslimanske zajednice Slovenije.

Organizacija je manja od dve islamske verske organizacije u Sloveniji. Osnovana je 2006. godine nakon raskola u Islamskoj zajednici u Republici Sloveniji.

“Naša zajednica veruje da se međunarodni sukobi moraju rešavati mirno i nenasilno. I Jevreji i Palestinci imaju pravo na postojanje. Ali pre svega, istina mora imati pravo na postojanje”, zaključuje se u pismu.

Premijer Janša odgovorio je na Twitteru rekavši da muslimanska zajednica čini “veliku grešku podržavajući teroriste”.

Rekao je da su Izrael napale susedne zemlje kada je proglasio nezavisnost 1948. i još tri puta nakon toga. “I ove godine #Hamas je napao prvi, granatirajući civilne ciljeve u [Izraelu], skrivajući se iza civila.”

Izraelska zastava podignuta je prošlog petka na zgradi vlade u Ljubljani u znak solidarnosti sa Izraelom. Ovaj potez usledio je usred najgoreg sukoba na Bliskom istoku u poslednjih sedam godina.

Palestinski ambasador u Sloveniji Salahem Abdel Šafi osudio je isticanje izraelske zastave. Za dnevni list Dnevnik rekao je da je to bio nečuven i vrlo zabrinjavajući čin i pokazivanje jednostrane, čak rasističke politike.

U međuvremenu, izraelski ambasador Eial Sela rekao je da Izrael ima dužnost da zaštiti svoje građane od terorističkih napada jednako kao i bilo koja druga zemlja.