Slovenija: Prvi slovenački sateliti stigli u svemir

Slovenija: Prvi slovenački sateliti stigli u svemir

Posle niza otkazivanja zbog lošeg vremena, lansiranje prvih slovenskih satelita Trisat i Nemo HD, u okviru projekta evropske svemirske kompanije Arianespace, uspešno je izvedeno jutros.

Raketa Arianespace Vega, koja je nosila rekordnih 53 satelita iz 13 zemalja, uspešno je lansirana iz Francuske Gvajane u 03:51 po srednjeevropskom vremenu.

Oba slovenačka satelita, koji predstavljaju važnu tehnološku prekretnicu za ovu zemlju, kao i za napore u svemirskoj tehnologiji, već su postavljena u orbitu, pri čemu Nemo HD kruži na 515 kilometara, a Trisat na 530 kilometara iznad Zemlje.

Očekuje se da će njihovi prvi kontakti sa stanicama u Ljubljani i Mariboru biti uspostavljeni u 10:43, odnosno 10:50.

Šef projekta Trisat Iztok Kramberger sa mariborskog Fakulteta za elektrotehniku i računarske nauke rekao je za agenciju STA da se grupa istraživača okupila na fakultetu kako bi pratila lansiranje koje je proteklo vrlo glatko.

“Sretni smo što je pobeđena ova prva prepreka. Ali sada stvarni posao tek započinje, tek smo na početku”, rekao je Kramberger o nanosatelitu od 4,4 kilograma koji je sposoban za snimanje multispektralnih slika Zemlje u kratkotalasnom infracrvenom zračenju spektra sa kamerom različitom od bilo koje druge u svemiru u ovom trenutku.

Prvenstveno će doneti uvid u to koliko je robusna ova nova svemirska tehnologija, dok bi njene fotografije mogle pomoći u praćenju dešavanja poput zagađenja mora naftnim mrljama ili plastikom, velikih požara ili vulkanskog pepela u atmosferi, što je interesantno za potrebe vazduhoplovne industrije.

Nemo HD je mikro-satelit težak 65 kilograma koji će proizvoditi panhromatske i multispektralne slike i moći će to da čini na interaktivan način.

Razvio ga je ljubljanski Centar izvrsnosti za svemirske nauke i tehnologije (SPACE-SI), a satelit će, na primer, pomoći u nadgledanju Zemlje u poljoprivredne, šumarske, urbanističke i pomorske svrhe.

Slovenački sateliti deo su prvog testa koncepta Misije male svemirske letelice (SSMS), koji će omogućiti da se veći broj satelita rasporedi u jednom potezu, što znači i po manjoj ceni.

Kramberger je rekao da je ovo potvrda da se Slovenija fokusirala na pravu veličinu i tehnologiju i „uhvatila pravi razvojni talas“.

Šef SPACE-SI Tomaž Rodič rekao je da je “to pre svega potvrda da je naša razvojna strategija na polju mikro-satelita, sastavljena pre više od jedne decenije, bila prava i dozvolila nam da budemo deo pionirske misije Evropske svemrske agencije“.

Slovenački astrofizičar sa sedištem u Amsterdamu, Jure Japelj, takođe je ponovio ovaj stav, ističući da je Trisat izgrađen gotovo isključivo u Sloveniji.

„Stranci to mogu primetiti, a vremenom to dovodi do većih projekata“, rekao je Japelj, te objasnio da bi primarni fokus dva satelita za sada bilo testiranje novih tehnologija.

Odgovor je stigao i od ministra za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravka Počivalšeka, koji je na Twitteru objavio da se “Slovenija pridružila grupi zemalja sa operativnim satelitima u svemiru, što je vrhunsko dostignuće koje bi trebalo da nas učini izuzetno ponosnim”.