Slovenija računa na podršku iz EU Fonda za oporavak

Slovenija računa na podršku iz EU Fonda za oporavak

Slovenija će dobiti pravo na 5,07 milijardi evra iz plana EU za obnavljanje nakon krze uzrokovane koronavirusom, pokazuje dokument Evropske komisije, koji još nije zvanično objavljen. Ukupno će moći aplicirati za 2,579 milijardi evra bespovratnih sredstava i 2,449 milijardi evra zajmova.

Slovenija će moći da prikupi i 2,579 milijardi evra bespovratnih sredstava iz različitih instrumenata, a ne samo iz novog fonda za oporavak, prenosi STA.

Oni uključuju novi instrument kohezije ReactEU i ojačani fond Pravo tranzicije i Fond za regionalni razvoj.

Da bi dobila novac iz Fonda za oporavak, država članica će morati da napravi plan za reformu i investiranje u kojem će se utvrditi rashodi, a koji će biti odobreni na nivou EU.

Komisija će instrumente detaljno predstaviti u četvrtak kada će biti objavljena i službena podela po državama članicama.

Komisija predlaže fond u iznosu od 750 milijardi evra kako bi se pomoglo ekonomijama zemalja članica da se izbore sa postkoronavirusnom stvarnošću, objavio je u sredu poverenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

500 milijardi evra biće izdvojeno za bespovratna sredstva i 250 milijardi evra za kredite, ali detalji tek treba da budu predstavljeni.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen predstavlja je Evropskom parlamentu, koji će o tome dalje raspravljati.

Iz kabineta premijera Slovenije rečeno je da je predlog “korak u pravom smeru” i da će Slovenija zauzeti jasan stav po tom pitanju nakon detaljne analize, potpomognute adekvatnom kalkulacijom.

Kancelarija je dodala da se “Slovenija uvek zalagala za ambiciozan i višegodišnji budžet EU orijentisan ka budućnosti” i da bi predlozi koje je iznela Von der Leyen sigurno bili korisni u rešavanju ekonomskog uticaja pandemije.

“Radeći na taj način, Evropska unija će doprineti opsežnim naporima zemalja članica za pokretanje privrede, istovremeno čineći odlučujući korak ka jačanju unutrašnjeg tržišta EU.”

Kancelarija je dodala da će, kada je reč o predlogu Evropske komisije, Slovenija biti „posebno pažljiva u svojim prioritetnim oblastima, kao što je kohezijska politika“.