Slovenija: Razgovarali Logar i Pompeo

Slovenija: Razgovarali Logar i Pompeo

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar i američki državni sekretar Mike Pompeo pozvali su na dalje jačanje prijateljskih veza dva saveznika i istakli važnost bliskog prekoatlantskog partnerstva u suočavanju sa trenutnom pandemijom. Razgovarano je i o nizu aktuelnih međunarodnih pitanja.

Ministar spoljnih poslova Logar i državni sekretar Pompeo pozvali su na dalje jačanje političkih i ekonomskih veza između dveju zemalja i na produbljenje bezbednosne i odbrambene saradnje, kako bilateralno tako i unutar Severnoatlantskog saveza. Ministar Logar predstavio je aktivnu ulogu Slovenije u NATO-u i istakao spremnost Slovenije da doprinese pravednoj podeli tereta.

Razgovarali sui  o trenutnoj situaciji i nastojanjima dveju zemalja da suzbiju pandemiju, podvlačeći važnost koordinisanog i efikasnog međunarodnog odgovora i vodeću ulogu koju prekoatlantska zajednica treba da ima u pružanju potrebne medicinske opreme.

Posebna pažnja posvećena je ponovnom pokretanju globalne ekonomije i poteškoćama koje proizlaze iz sve većeg širenja dezinformacija.

Slovenski ministar spoljnih poslova pozdravio je pojačani angažman SAD-a u srednjoj Evropi, što se ogleda i u aktivnoj podršci Inicijativi tri mora, čijem je samitu Slovenija bila domaćin 2019. godine. Ministar Logar i državni sekretar Pompeo takođe su se dotakli Transatlantskog partnerstva za energetsku saradnju (P-TEC). Ministar Logar dao je pregled priprema za predsedavanje Slovenije Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine i pozvao na održavanje bliskih i konstruktivnih odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Država.

Slovenski ministar spoljnih poslova i američki državni sekretar složili su se da se sastanu čim to okolnosti dozvole.