Slovenija: Različiti pogledi na situaciju u vezi sa zaključavanjem

Slovenija: Različiti pogledi na situaciju u vezi sa zaključavanjem

S obzirom na to da se epidemija koronavirusa u Sloveniji već nekoliko nedelja ne smanjuje, a zdravstveno osoblje govori da je na ivici iscrpljenosti, slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar predložio je privremeno potpuno blokiranje svih nebitnih aktivnosti u zemlji. Ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, s druge strane, predlaže postepeno ponovno otvaranje preduzeća sa strožim merama.

Gantar, čiji je poziv podržala Bojana Beović, šef vladine radne grupe za koronavirus, rekao je sinoć u pismu ministru ekonomije da se epidemiološka situacija u zemlji ne poboljšava dovoljno brzo uprkos do sada uvedenim merama zaključavanja.

Ministar, prema tome, ne vidi drugu mogućnost da zaustavi epidemiju, već da u potpunosti zatvori sve nebitne aktivnosti na dve nedelje. Pozvao je Počivalšeka da vladi predloži takvu meru.

Stručnjak za zarazne bolesti Beović slaže se da bi to bio dobar način da se u narednim danima znatno smanje kontakti među ljudima. Vladina radna grupa nedavno je predložila vladi da radnici treba da odu na odmor tokom tog perioda, kako bi se sprečio prenos virusa na poslu.

Ali, uz pozive kompanija koje se bore za opstanak zbog postojećih mera zaključavanja, ministar ekonomije rekao je da bi vlada trebalo da promeni svoju strategiju s obzirom na to da su do sada uvedena ograničenja donela malo napretka.

Na Tvitteru je danas rekao da neće podržati Gantarov predlog, već da će predložiti drugačiju strategiju – ponovno otvaranje delova ekonomije, iako pod strožim ograničenjima, što predlažu poslovna udruženja.

Osam njih, uključujući Slovenački poslovni klub, Udruženje menadžera, komore OZS i GZS, te slovenačko-nemačku i britansko-slovenačku komoru, danas su u zajedničkom pismu pozvali na ponovno otvaranje svih prodavnica i usluga poput frizera, fizioterapije i tehničke usluge.

Takođe žele da javni prevoz ponovo počne da funkcioniše bar delimično i da se vrtići ponovo otvore zajedno sa prva tri razreda osnovne škole.

„Svake nedelje gubimo 60 miliona evra dodate vrednosti. Ako bi mere bile pojačane na 14 dana, dodatno bismo izgubili i do 700 miliona evra dodate vrednosti“, rekli su oiz ovih udruženja.

Počivalšek je takođe upozorio da se neke aktivnosti koje su sada zabranjene sprovode ilegalno, što je bilo još opasnije za širenje virusa.

Predložio je da medicinski stručnjaci postave stroge uslove za svaku aktivnost koja će se ponovo otvoriti i da se rasporede svi raspoloživi inspektori koji će nadgledati njihovo sprovođenje.

Počivalšek je takođe pozvao na maksimalnu upotrebu brzih testova i na brzo izdavanje naloga za karantin i bolovanja radi izolacije zaraženih.

Beović je rekla da su postavljeni kriterijumi za ublažavanje bilo kog od postojećih ograničenja i da trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava veće promene.

Međutim, savetodavna radna grupa za koronavirus razgovarala je prošle nedelje o povratku dece sa posebnim potrebama u školu, složivši se sa Ustavnim sudom da je broj takve dece premali da bi njihov povratak značajno uticao na napore na zaustavljanju širenja novog koronavirusa i upravljati epidemijom.

Ali radna grupa složila se da bezbednost ipak treba zagarantovati, posebno zato što se deca sa posebnim potrebama smatraju rizičnom grupom. Zbog toga je potrebno pažljivo planirati ponovno otvaranje škola ili zavoda za tu decu, rekla je Beović.

 

IZVOR: STA