Slovenija: Registrovan novi koronavirus

Slovenija: Registrovan novi koronavirus

Slovenački premijer Janez Janša potvrdio je na konferenciji za novinare u nedelju da je ova zemlja registrovala prvi slučaj visoko prenosive varijante britanskog koronavirusa. “Prvi potvrđeni pacijent” je državljanin Kosova sa privremenim boravkom u Sloveniji koji je stigao iz Belgije, saopštio je premijer Janez Janša.

Kosovski državljanin bio je u Belgiji radi posla. U Sloveniju je stigao u subotu i dva puta je testiran, s jednim povratkom pozitivnim i negativnim, rekao je Janša na specijalnoj konferenciji za novinare.

Čini se da je ovaj muškarac koristio negativni test za prelazak granice, ali je otkriven nakon što je Slovenija dobila obaveštenje od belgijskih vlasti putem sistema brzog obaveštavanja.

Novi test po dolasku bio je pozitivan. Čini se da nije imao kontakt sa drugim ljudima. „Ako je to zaista slučaj, rizik nije veliki“, rekao je Janša.

Upozorio je da se pored prvog potvrđenog slučaja sumnjaju na još dva slučaja UK verzije koronavirusa kao rezultat ispitivanja 80 slovenačkih uzoraka i dodao da je moguće da je UK varijanta već neko vreme u prometu u Sloveniji.

Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) planira da retroaktivno proveri testove iz svih regiona koji su se vratili pozitivni od 11. januara, kako bi se stekla “dovoljno jasna slika” potencijalne prevalencije UK verzije u zemlji.

To će biti učinjeno nakon što su zdravstvene vlasti u petak dobile specijalne testove iz Slovačke koji otkrivaju UK varijantu.

Janša je zahvalio slovačkoj vladi što je obezbedila komplete. Rekao je da će i Slovenija sada naručiti takve komplete, ali je napomenuo da je njihova dostupnost na tržištu ograničena.

Što se tiče ukupne epidemiološke situacije, premijer je rekao da se ona nije poboljšavala.

Iako će obdaništa i prva tri razreda osnovne škole ponovo početi sa radom u utorak prema rasporedu, nakon skoro tri meseca zatvaranja, Janša je primetio da je situacija sklona da se promeni u slučaju da se verzija UK proširi.

“Suočavamo se sa vrlo zahtevnim vremenima i pred nama su vrlo izazovne nedelje … Tim je važnije poštovanje svih higijenskih i mera predostrožnosti,” rekao je.

Za razliku od nekih drugih zemalja, Slovenija još uvek nije odlučila da zahteva nošenje boljih maski u određenim situacijama. Janša je ipak pozvao ljude da nose hirurške ili FFP2 maske kada je to moguće.

Janša je takođe odgovarao na pitanja novinara, rekavši da se količine vakcina koje stižu u Sloveniju ne menjaju i da će biti isporučene prema najavama objavljenim tokom nedelje. “To su redovne nedeljne isporuke Biontech Pfizer-a dovoljne za drugu vakcinaciju tamo gde su već vakcinisane prvom dozom i za nastavak vakcinacije u prvoj prioritetnoj grupi starijoj od 80 godina”, rekao je premijer.