Slovenija: Roditelji zahtevaju otvaranje škola

Slovenija: Roditelji zahtevaju otvaranje škola

U nedelju su širom Slovenije održani protesti roditelja zbog zatvaranja škola nakon što su dve regije prošle nedelje ponovo zabeležile veliki broj novozaraženih koronavirusom. Vlada je odlučila da se škole vrate na onlajn nastavu i da se obdaništa zatvore u ponedeljak u ta dva regiona, nakon što su učenicima od prvog do trećeg razreda prošle sedmice dozvolili vraćanje u škole u devet od 12 regiona.

Nakon što je u subotu u Trbovelju protestovalo oko 200 ljudi, nekoliko stotina je izašlo na ulice Kopra, dok se oko 100 ljudi okupilo u Ljubljani. Protesti su organizovani i u Mariboru, Kranju i brojnim drugim gradovima, javila je agencija STA.

U Kopru su demonstranti nosili veliki transparent s porukom „Škole moraju ostati otvorene! Dovoljno! Zumiranje je otkazano!“, Drugo je glasilo „Otvorite vrtiće, zatvorite vladu!“.

„Ovo nije ustanak, ovo nije revolucija. Ovo je borba za osnovna prava svih nas, ali posebno naše dece. Danas smo ovde da kažemo NE dodatnom uništavanju budućnosti naše dece“, rekao je jedan od roditelja u Kopru.

Premijer Janez Janša odgovorio je jutros na trboveljskom protestu u tvitu, označivši ga „neracionalnim i opasnim iskorištavanjem dece u političke svrhe u vreme epidemije“.

„Skup je takođe nelegalan. To je jako neodgovorno ponašanje koje pogoršava situaciju u pojedinim regionima“, dodao je Janša, dodavši da se organizator trboveljskog protesta kandidovao za opozicionu Listu Marjana Šareca (LMŠ) na lokalnim izborima 2018. godine.

U devet od 12 slovenskih administrativnih regija vrtićima i učenicima prva tri razreda osnovne škole dozvoljeno je u utorak da se vrate u škole i predškolske ustanove, nakon više od tri meseca.

Ali u četvrtak je Vlada odlučila da još jednom zatvori škole u ​​regijama Zasavje i Obalno-Kraška nakon povećanja slučajeva koronavirusa.

Danas se roditeljima u zahtevu za ponovnim otvaranjem škola pridružila i Srebrna nit, udruženje koje promoviše dostojanstvenu starost, koje veruje da zatvaranje škola zbog povećanog broja zaraza u domovima za stare proširuje međugeneracijsku podelu.

Šefica udruženja Biserka Marolt Meden izjavila je u saopštenju za štampu da su roditelji i deca počeli da krive starije za to što se nisu mogli vratiti u školu.

Udruženje je pozvalo donosioce odluka da poslušaju ljude i pre svega vladinu radnu grupu, koja je već ranije govorila da bi druge aspekte života trebalo ugasiti pre nego škole.