Slovenija: Sastanak ministara spoljnih poslova Grupe C5

Slovenija: Sastanak ministara spoljnih poslova Grupe C5

Ministar spoljnih poslova Anže Logar u ponedeljak je na Brdu pri Kranju ugostio ministre spoljnih poslova grupe Central 5 (C5), odnosno ministra za evropska i međunarodna pitanja Republike Austrije Aleksandra Šalenberga, ministra spoljnih poslova Češke Republike Tomaša Petričeka, ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta i ministra spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke Ivana Korčoka.

Ministar Logar je na sastanku predstavio prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije koje će se održati u drugoj polovini ove godine. Naglasio je važnost jačanja otpornosti Evropske unije na krize kao što su pandemije i jačanje bezbednosti, uključujući odbranu od sajber napada. Važan prioritet biće i ekonomska i socijalna obnova Evropske unije kroz zelenu i digitalnu transformaciju. Takođe je rekao da Unija mora biti pouzdan partner zemljama u svom susedstvu i naglasio važnost jačanja transatlantskih odnosa.

Ministri su razmenili informacije o merama za ograničavanje pandemije COVID-19. Uprkos ograničenjima za nebitna putovanja, slobodno kretanje roba i usluga mora se i dalje obezbediti na jedinstvenom tržištu. Prioritet u narednim nedeljama i mesecima je ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina, kao i vakcinaciju. Ministri su takođe razgovarali o budućnosti transatlantskih odnosa pod novom američkom administracijom i odnosima sa Kinom. Složili su se da je saradnja između Evropske unije i Sjedinjenih Država od suštinske važnosti da bi se obezbedila snaga međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, što je posebno važno za male zemlje.

Što se tiče odnosa Unije i Kine, ministri su delili stav da članice treba da teže dobroj saradnji, uprkos određenim razlikama među njima, kojima obe strane moraju da upravljaju na konstruktivan način. Što se tiče budućih odnosa između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ministri Grupe C5 smatraju da je sledeći izazov u ​​odnosima dve strane primena sporazuma o trgovini i saradnji. U interesu je Evropske unije da sprovede ovaj sporazum sa što je moguće manje problema.

Ministri su takođe govorili o ekonomskoj saradnji između zemalja i regiona.