Slovenija se protivi obaveznoj raspodeli migranata

Slovenija se protivi obaveznoj raspodeli migranata

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar, koji je prisustvovao zasedanju Saveta spoljnih poslova EU u Briselu, rekao je da se s nestrpljenjem očekuje novi migracioni pakt EU i da će Slovenija nastaviti da se protivi obaveznoj raspodeli migranata, što je ta zemlja jasno istakla u junu.

“Nestrpljivi smo da vidimo predloženi paket, ali teško je komentarisati pojedinačna rešenja pre nego što bude predstavljen. Otprilike znamo kojim putem će rešenja ići, ali ovo je vrlo složena stvar i promene su vrlo sveobuhvatne, tako da se ne usuđujem dalje da komentarišem u ovom trenutku“, rekao je Logar nakon ministarskog sastanka, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Slovenija zadovoljna planiranim rešenjima.

Kako izveštava STA, sedam članica EU, uključujući i Sloveniju, obratile su se pismom Evropskoj komisiji u junu, izražavajući odlučno protivljenje obaveznoj preraspodeli migranata među zemljama članicama EU. Pismo su potpisale Slovenija, sve četiri zemlje „Višegrada“ – Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, kao i Estonija i Letonija.

Logar je rekao danas da su u pismu vrlo jasno izraženi stavovi Slovenije. “Mislim da će argumenti koje će Slovenija koristiti u ovoj raspravi ići u tom smeru i u budućnosti,” rekao je.

Upitan da li će Slovenija podržati novi pakt, rekao je da je u ovom trenutku nemoguće tačno reći kojim će putem ići debata.

Očekuje se da će se novi migracijski pakt koji će Komisija predstaviti u sredu zasnivati na mehanizmu obavezne solidarnosti, koji će uključivati premeštanje migranata u uskoj vezi sa vraćanjem ilegalnih migranata.

Kaže se da je novi pristup fleksibilniji od rešenja koja su do sada bila na stolu i o kojima države članice nisu uspele da nađu zajednički jezik.

Inicijator novog pakta, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson, rekla je da je svih 27 država članica spremno na ustupke.

Logar se slaže da će se naći kompromis, ali naglašava da će biti u okvirima onoga što zemlje smatraju prihvatljivim.

Slovenački ministar inostranih poslova primetio je da će se o ovom paketu razgovarati tokom nemačko-portugalsko-slovenačkog predsedavanja. Ako ne bude postignut dogovor tokom portugalskog mandata, Slovenija će voditi debatu, pa je Logar o tome danas razgovarao sa svojim nemačkim kolegom i, u nedelju, francuskim ministrom spoljnih poslova u Parizu.

Upitan o predstojećem izveštaju o vladavini prava u zemljama EU, koji će Komisija objaviti 30. septembra, Logar je rekao da se Slovenija raduje debati o vladavini zakona i da će u njoj aktivno učestvovati, tako da blok bi imao verodostojan, transparentan i pošten pregled situacije.

Dodao je da je sastavljanje izveštaja EU pametan način za prevazilaženje ćorsokaka nakon navodnih kršenja vladavine zakona u Poljskoj i Mađarskoj.