Slovenija: SID banka će početkom naredne godine promeniti upravu

Slovenija: SID banka će početkom naredne godine promeniti upravu

SID banka, slovenačka razvojna i izvozna banka, dobiće novu upravu u januaru 2022. godine jer mandat uprave koji vodi Sibil Svilan ističe krajem 2021. Banku u potpunom državnom vlasništvu vodiće Damijan Dolinar, sa Gašparom Ogrisom Martičem i Stanka Šarc Majdič kao članovi odbora, navodi se u izveštaju Agencije STA.

Međutim, pošto će Dolinar preuzeti 1. februara, Ogris Matič će voditi banku u januaru, da bi u februaru prešao na mesto člana odbora.

Mandat Šarc Majdič počinje 1. januara. Sve troje rukovodilaca moraju da dobiju odobrenje od slovenske centralne banke, navodi se u pismenoj izjavi SID banke u četvrtak.

Novi upravni odbor imenovao je nadzorni odbor krajem jula na petogodišnji mandat.

Za posao se prijavilo nekoliko kandidata, uključujući oba člana sadašnjeg rukovodstva – Svilana, koji je vodio SID u tri petogodišnja mandata, i Gorana Katušina.

“Svojim raznolikim i bogatim iskustvom, reputacijom i znanjem, novi članovi odbora garancija su daljnjeg razvoja banke i uspešne implementacije njenih ključnih zadataka”, rekao je glavni supervizor Marjan Divjak.

Dolinar je stručnjak za upravljanje rizicima, bankarstvo za domaćinstva i pravna lica, koji je 19 godina radio u bankarstvu, uključujući deset godina kao član uprave UniCredit banke i Sberbanke u Sloveniji.

Magistrirao je poslovno upravljanje i organizaciju na Ljubljanskoj ekonomskoj i poslovnoj školi, a takođe je i ovlašteni finansijski analitičar (CFA).

Ogris-Martič, Slovenac iz austrijske Koruške, ima 25 godina iskustva u bankarstvu sa iskustvom u korporativnom bankarstvu. Nekoliko mandata je bio izvršni direktor Sberbank u Sloveniji, a pre toga je vodio Volksbank.

Šarc Majdič je 15 godina radila u finansijskom sektoru, od čega 12 u bankarstvu. Na ovu poziciju dolazi sa mesta izvršnog direktora za upravljanje rizicima u Gorenjskoj banci. Magistrirala je na Ljubljanskoj ekonomsko -poslovnoj školi.