Slovenija: Skupština sutra odlučuje o sudbini ministra Hojsa

Slovenija: Skupština sutra odlučuje o sudbini ministra Hojsa

Slovenačka nacionalna skupština glasaće u petak o zahtevu opozicije za smenu ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, što se smatra prvim velikim testom za vladajuću koaliciju nakon promene rukovodstva u Stranci penzionera (DeSUS). Ipak, naznake pre glasanja sugerišu da će to ići u korist Hojsu.

Zahtev, koji su podnele četiri levičarske opozicione stranke 9. juna, podstaknut je odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da poništi zabranu koncerta kontroverznog hrvatskog ojevča, nacionaliste Marka Perkovića Thompsona u Mariboru.

Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB) tvrde da je odluka motivisana politikom, a ne zakonom i da je ravna veličanju ustaškog režima, mržnje i nasilja u Sloveniji.

Zahtev navodi nekoliko drugih razloga zbog kojih stranke veruju da Hojsa treba smeniti, uključujući brzu zamenu ljudi na ključnim položajima u policiji, za koju veruju da je motivisana njegovom željom da potčini vitalne.

Štaviše, stranke tvrde da je ministar obmanuo javnost i lagao u pokušaju da obezbedi policijska ovlašćenja za vojsku pozivajući se na poseban član u zakonu o odbrani.

Hojs je glatko negirao sve optužbe protiv njega, tvrdeći da opoziciju vodi želja da ga ideološki ocrni. Što se tiče poništavanja zabrane koncerata Tompsonu, rekao je da nema nikakve veze sa stručnom odlukom državnih službenika.

Hojs je podneo ostavku premijeru Janezu Janši krajem juna nakon policijskih racija usmerenih na kolegu ministra u okviru istrage o nabavci medicinske opreme. Janša, međutim, nije prihvatio ostavku, tražeći od Hojsa da preispita svoju odluku.

„Rekao sam mu da ću ostati do interpelacije, i da ćemo o tome razgovarati nakon interpelacije“, rekao je Hojs nedavno o pozivu na izglasavanje nepoverenja, podižući tako spekulacije o njegovoj potencijalnoj zameni nakon glasanja.

Da bi zahtev za smenu uspeo, najmanje 46 od 90 poslanika Narodne skupštine moralo bi da glasa “za”. Stranke koje sponzorišu predlog imaju 34 glasa između sebe, a najmanje jedan član DeSUS-a trebao bi glasati za Hojsovu smenu.

Sednica na kojoj će se glasati o Hojsu prvobitno je bila planirana za 14. septembar, što bi zahtevalo da poslanici LMŠ, koji su bili u karantinu nakon kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom, glasaju na daljinu. Međutim, do petka će karantin isteći, pa će se sednica održati kao i obično.