Slovenija: Spor oko testova na COVID za studente

Slovenija: Spor oko testova na COVID za studente

Slovenija uvodi pravilo testiranja ili vakcinacije protiv COVID ili oporavka od ove bolesti za brojne aktivnosti, dok istovremeno ukida besplatne brze testove. Dok će ih poslodavci plaćati testove za one radnike kojima su potrebni za obavljanje posla, studenti univerziteta i učenici srednjih škola moraće ih sami platiti, navodi agencija STA u izvještaju.

Predstavnici studenata snažno se protive tome da sami moraju platiti brzo testiranje, koje od 23. avgusta više neće biti besplatno, osim za neke grupe.

Test će koštati 12 EUR i očekuje se da će se morati raditi svaka dva dana jer rezultat brzog testa na antigen važi toliko.

Trenutno se radnici u zdravstvu, staračkim domovima i školama koji nisu vakcinisani ili su se oporavili od Covida moraju testirati jednom nedeljno.

Očekuje se da će vlada usvojiti pravilo da svi prosvetni radnici moraju da ispune pravilo o oporavljenoj-vakcinisanoj (PCT) pravilniku od 16. avgusta, kada počinju polaganja ispita.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Franc Vindišar rekao je da je sve spremno za pokretanje dobrovoljnog samotestiranja kod kuće jer nova školska godina počinje 1. septembra.

O obaveznoj vakcinaciji prosvetnih radnika se ne razmišlja, dok će se uvesti samotestiranje dece u poslednje tri godine osnovne škole.

Ako epidemiološka situacija ostane takva kakva je sada, samo-testiranje će biti uvedeno i za učenike srednjih škola, rekao je državni sekretar.

Državni sekretar je rekao da će ovog meseca biti održan sastanak predstavnika studenata, fakulteta, ministarstava zdravlja i obrazovanja radi razmatranja detalja.

Iako predstavnici studenata univerziteta i srednjih škola shvataju potrebu za pravilom, oni se protive plaćanju testiranja i pozivaju na samotestiranje učenika i nastavnika srednjih škola, žaleći se na nedostatak informacija.

Organizacije koje predstavljaju učenike srednjih škola strahuju da siromašniji učenici neće moći priuštiti brze testove.

Frančiška Al-Mansour, čelnica Udruženja srednjih škola, radije bi zadržala samotestiranje za učenike jednom nedeljno od kraja školske godine.

Studentska organizacija Slovenije (ŠOS) u međuvremenu je saopštila da su iznenađeni izjavom Ministarstva zdravlja da studentske organizacije podržavaju nove uslove.

Lider ŠOS -a Andrej Pirjevec rekao je da je “besplatno testiranje jedini način da javno obrazovanje bude zaista dostupno u narednoj školskoj godini, pa ćemo učiniti sve da testovi ostanu besplatni”.

Pirjevec je pozvao nastavnike i učenike na svim nivoima obrazovanja da se vakcinišu, a Vindišar je pozvao nastavnike da to učine kako bi drugima poslužili kao primer.