Slovenija: Springwater Capital preuzima Kompas

Slovenija: Springwater Capital preuzima Kompas

Prema ugovoru koji je potpisan u Zagrebu, novi vlasnik Turističke agencije Kompas, najstarije slovenačke turističke kompanije, biće Springwater Capital. Ugovor su potpisali  madridski investicioni fondi i hrvatska grupa Fortenova, koja je trenutni vlasnik Kompasa.

Potpisivanje ugovora o prodaji Kompasa Ljubljana i Kompasa Poreč dolazi nakon što je novi vlasnik pre nekoliko dana obavestio slovenačku Agenciju za zaštitu konkurentnosti o planiranom preuzimanju putem svog luksemburškog povezanog Generalnog partnera Special Sits.

Regulatorno odobrenje je jedini formalni uslov koji još uvek čeka da se transakcija finalizuje.

Najavljujući potpisivanje ugovora, Fortenova nije želela da otkrije vrednost posla.

Turistička agencija Kompas osnovana je 1951. godine. Kao jedna od jačih kompanija u poslu preživila je period trazicije i bila je u slovenačkom vlasništvu do 2006. godine, pre nego što je vlasništvo nad kompanijom prezuela hrvatska Adriatica.net. Nakon propasti Agrokora, koji je od tada proglasio nesolventnost, Kompas ide u ruke Fortenove koja preuzima njegovu vrednu imovinu.

Kompas ima tržišni udeo veći od 20% u Sloveniji i Hrvatskoj.

U svom saopštenju za javnost Fortenova je istakla da je Kompas jedan od najstarijih i najvećih turoperatora u Jadranskom region i najveća kompanija za upravljanje destinacijama u regionu bivše Jugoslavije.

Zapošljavajući oko 600 zaposlenih, Kompas je prošle godine opslužio oko 1,2 miliona korisnika, koji su ostvarili više od šest miliona noćenja u objektima turističkog smeštaja.

Prema Fortenovoj, Springvatver Capital se specijalizovao za ulaganje u turizam sa ulaganjima u Španiji, Portugalu i Belgiji. To uključuje četvrtu najveću špansku turističku kompaniju, kao i najveću mrežu turističkih agencija u Portugalu.

„Ovom transakcijom će Fortenova grupa u većoj meri zaključiti proces izlaska iz turističkih investicija koje su predstavljale značajan segment našeg nematičnog poslovanja iz kojeg uspešno sukcesivno izlazimo tokom cele ove godine. Vrlo smo zadovoljni što smo za Kompasovu mrežu i njene zaposlenike pronašli izvrsnog strateškog partnera koji ima vrlo jaku ekspertizu i znanje u  turističkim operacijama i koji će dalje investirati i jačati biznis. Verujem da će ova transakcija doneti značajne koristi postojećem biznisu i zaposlenicima kojima bih se, u ime Upravnog odbora i Izvršnih direktora Fortenova grupe, želeo zahvaliti na njihovoj izrazitoj posvećenosti i radu u veoma izazovnoj godini za turistički sektor.

Za Fortenova grupu, kako smo već isticali, izlazak iz investicija koje ne predstavljaju naše matično poslovanje, omogućava nam fokusiranje na jačanje svih parametara naših osnovnih biznisa – maloprodaje, prehrane i poljoprivrede, kao i pojednostavljivanje naših organizacijskih i upravljačkih struktura“, rekao je James Pearson, glavni finansijski direktor Fortenova grupe.