Slovenija: Stroge mere najmanje još dve do četiri nedelje

Slovenija: Stroge mere najmanje još dve do četiri nedelje

Stroga ograničenja koja su u Sloveniji uvedena pre tri nedelje za borbu protiv epidemije koronavirusa su efikasna i trajaće još „najmanje dve do četiri nedelje“, kada će Slovenija razmotriti da započne smanjenje mera kako bi se život mogao početi vraćati u normalu, rekao je u nedelju vladin portparol Jelko Kacin.

“Jednom kada pokrenemo smanjivanje mera, one će morati biti pažljivo isplanirane i odmerene, uz upozorenje da ćemo neko vreme morati da živimo s virusom i epidemijom”, rekao je Kacin na dnevnom brifingu za medije.

Kacin je rekao da je kriva grafikona novih infekcija povoljnija nego u drugim zemljama EU, ali “to nas ne treba zaslepiti”. Stroge mere će se morati nastaviti primenjivati.

Premijer Janez Janša poslao je sličnu poruku nakon posete UKC-u Ljubljana, najvećoj slovenačkoj bolnici, u nedelju. Rekao je da se Slovenija trenutno odlično snalazi, ali ima na umu mogući novi skok broja zaraženih i da je pomno pratio „zemlje koje su mislile da su već izdržale epidemiju, ali u kojima je [koronavirus] ponovo eruptirao“.

“Potrebno je biti vrlo oprezan u opuštanju određenih mera. Već je jasno – na osnovu našeg iskustva i iskustva nekih drugih širom Evrope, koji su postupili pravovremeno – da mnogo toga što trenutno doživljavamo kao suspenziju javnog život se može postepeno vratiti u normalu, čak i pre kraja maja, a možda i pre kraja aprila, pošto ima dovoljno zaštitne opreme i naučili smo kako da je koristimo “.

Istovremeno, službe i industrije će se morati „naviknuti na poslovanje u okolnostima koje su postale novo normalno stanje – i ta nova normalnost će trajat sve dok se ne razviju efikasna vakcina ili barem efikasan lijek protiv ove bolesti”, rekao je on.

Bojana Beović, specijalista za zarazne bolesti, koja rukovodi lekarskom radnom grupom Ministarstva za zdravlje, rekla je da se Slovenija dobro bori sa epidemijom zbog strogih mera i da bolnice još nisu pretrpane, ali je primetila da je to samo “prelazni cilj”, iako veoma važan.

Krive gragikona su poravnate i epidemija je trenutno u “statičnom stanju”, ali “još uvek nismo uspeli da preokrenemo trend”. Dostizanje toga zavisiće od vladinih mera kao i od delovanja svakog pojedinca, rekla je ona.

Slovenija je prijavila 28 potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa do subote, dok je broj potvrđenih zaraženih osoba porastao za samo 20 na 997. Do sada je inficirano 156 medicinara.

Do subote je obavljeno ukupno 27 764 testiranja, što Sloveniju svrstava među zemlje sa najvećim brojem testova na milion stanovnika.