Slovenija: Tešnja saradnja ministarstava odbrane Slovenije i Nemačke

Slovenija: Tešnja saradnja ministarstava odbrane Slovenije i Nemačke

Na marginama neformalnog sastanka ministara odbrane EU u Berlinu danas se slovenski ministar odbrane Matej Tonin sastao sa nemačkom ministricom odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer i portugalskim ministrom odbrane Joao Gomes Cravinho.

Slovenija zajedno sa Saveznom Republikom Nemačkom i Portugalom formira takozvanu “trojku” zemalja, koja učestvuje u 18-mesečnom program sa zajedničkim temama i dugoročnim ciljevima predsedavanja.

Ministar odbrane Savezne Republike Nemačke Annegret Kramp-Karrenbauer i ministar odbrane Portugalije Joao Gomeso Cravinho prihvatili su inicijativu slovenačkog ministra odbrane Mateja Tonina za održavanje redovnih sastanaka tokom predsedavanja, koji će omogućiti bližu integraciju i međusobnu koordinaciju. Ministar je zatim razgovarao o učešću trećih zemalja u okviru trajne strukturalne saradnje (PESCO – Stalna strukturirana saradnja) i zajedničkoj saradnji u primeni novonastalog instrumenta Evropskog fonda za mir (EPF) i strateškog kompasa.

“Na nivou Ministarstva odbrane do sada su identifikovana tri glavna prioriteta za period slovenačkog predsedništva u drugoj polovini 2021. godine, ali oni će u budućnosti biti podložni dodatnom usaglašavanju konačnih rezultata i ciljeva. Ove oblasti su Zapadni Balkan—- (jačanje dijaloga i veća uključenost Zapadnog Balkana u inicijative zajedničke bezbednosne i odbrambene politike), unapređenje saradnje između EU i NATO-a u oblastima kibernetičke bezbednosti, hibridnih pretnji i vojne mobilnosti i poboljšanje energetske efikasnosti odbrambenog sistema,” navodi se us aopštenju Ministarstva odbrane Slovenije.

Nakon trilateralnog sastanka, ministar odbrane Matej Tonin prisustvovao je ministarskom sastanku grupe od 21 države koje učestvuju u Konceptu vodećih država pod vođstvom Nemačke. Koncept se fokusira na jačanje evropskog stuba NATO-a stvaranjem većih formacija sastavljenih od nacionalnih doprinosa koji nadopunjuju nemačke nuklearne sposobnosti. Rasprava je bila zasnovana na Četvrtom izveštaju o napretku, koji veći naglasak stavlja na stvaranje snaga za visoku spremnost, posebno za učešće u NATO snagama za odgovor. Slovenija se grupi pridružila u junu 2018. godine i učestvuje u klasteru CBRN (nuklearno-radiološka-hemijsko-biološka odbrana) i Multinacionalnoj vazduhoplovnoj grupi, a takođe istražuje i mogućnost učešća u drugim klasterima, jer želi da odbrambenu saradnju sa Nemačkom podigne na viši nivo.